Toplumsal Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de gerçekleşen partisinin grup toplantısında gündemi değerlendirdi. "İnşallah" iktidar olacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde de ilk çıkaracakları kanunun "Siyasi Ahlak Kanunu" olacağını belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun satırbaşları şöyle:

Parlamentonun Milli Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği çabayı göstermesini isteriz. Görev alan milletvekillerinin birilerinin değil, milletin vekili olsun isteriz. Eğer bazı milletvekilleri iradesini saraya ve birilerine teslim etmişse o kişiler milletin vekili olamaz.

'İLK ÇIKARACAĞIMIZ KANUN SİYASİ AHLAK KANUNU'

Biz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi getireceğiz derken ana felsefemiz bu. Milletvekili milletin vekili olmalı, ahlaklı olmalı. TBMM'de ihale takipçisi milletvekili olmamalı. İnşallah iktidar olacağız, ilk çıkaracağımız kanun Siyasi Ahlak Kanunu olacak. Düşüncelerinden, inancından, kimliğinden ötürü kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Halkın her kesimini kucaklayacağız. Hiçbir kazanım elinizden alınmayacağı gibi yeni kazanımlara sahip olacaksınız CHP iktidarında. İnşallah iktidar olacağız göreceksiniz en özgür şekilde bizi eleştireceksiniz. Yeni haklara, özgürlüklere kavuşacaksınız. En önemlisi aradığınız adaleti getireceğiz. Bir sürü haksızlıkla karşılaşıyor vatandaşlarımız.

'O BİNAYI ÖĞRENCİ YURDU YAĞACAĞIM'

Eğer, 19 yıl bir kişi iktidar olup 19 yılda hala yurt sorununu çözememişse bir sorun var demektir. Bunların düşünceleri çok farklı. Halkın sorunlarını çözmek gibi bir düşünceleri yok, amaç cebimizi nasıl doldururuz. Ankara'nın içini boşaltıyorlar. Merkez Bankası'nı İstanbul'a nasıl taşıyacağız derdindeler. 72 katlı bina yapmışlar. Allah inandırsın o binayı öğrenci yurdu yapacağım. Merkez Bankası Ankara'da kalacak. Yoksulluğu tarihe gömeceğiz.

Rüşvet alan siyasetçi var. Ben değil İçişleri Bakanı söylüyor. Kimse dokunamıyor. Bunun adı siyaset midir? AK Parti'ye, MHP'ye oy verenlere sesleniyorum. İstemiyorsan halktan, adaletten, CHP'den yana olacaksın.

'KİRLİ BİR SİYASET VAR'

Rüşvet alan siyasetçi var. Ben değil İçişleri Bakanı söylüyor. Kimse dokunamıyor. Bunun adı siyaset midir? AK Parti'ye, MHP'ye oy verenlere sesleniyorum. İstemiyorsan halktan, adaletten, CHP'den yana olacaksın.

Vergi cennetlerine paralar gönderilmiş. Siz devleti yöneteceksiniz, sizin aileniz Man Adası'nda şirketler kuracak oradan paralar gelecek, siz vergi ödemeyeceksiniz. AK Parti'ye MHP'ye oy veren kardeşlerim bana söylesin, devleti yöneten bir kişi devlete vergi vermemek için vergi cennetlerinde iş kurar vergi ödemeden parasını getirir. Bu adalet diyebilir misiniz? Derseniz oy vermeye devam edin.

'TÜRKİYE KOCAMAN BİR ÇAMAŞIRHANE'

2006'da bir kanun çıkardılar. Vergi cennetlerinden para gelirse yüzde 30 vergilenecek. Vergi cennetlerinin bir kararname ile açıklanması lazım. Bu karar bir türlü çıkmıyor. AK Parti'ye MHP'ye oy veren kardeşlerime sesleniyorum. Bu kararname niçin çıkmıyor? Ben söyleyeyim. Uyuşturucu baronlarının paraları, rüşvet paraları için çıkmıyor. Türkiye'yi kocaman bir çamaşırhaneye çevirdiniz kardeşim.

'ERDOĞAN'IN EKONOMİSİNİ KARA KIŞTA GÖRECEĞİZ'

Kara kış geliyor. İnsanlar faturalarını ödeyemiyor. Daha zamlar gelmedi. Kara kışta göreceksiniz Erdoğan ekonomisini. Yağmur gibi zamlar gelecek. Bu zamlarla kim mücadele edecek? Onurumuzla duracağız.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sitesine koyduğu tablo. Ocak 2021 1 milyon 37 bin 136 vatandaş elektrik faturasını ödeyememiş. Şubat ayında 1 milyon 202 bin 38 vatandaş ödeyememiş. Mart ayında 4 milyon 753 bin 87 vatandaş ödeyememiş. Nisan 2021'de 5 milyon 166 bin 439 vatandaş ödeyememiş. Türkiye bu halde.

'ERDOĞAN SEN BEDAVA YAŞIYORSUN'

Milletin gözünü boyamak için Erdoğan markete gidiyor 'fiyatlar gayet uygun' diyor. Sana göre fiyatlar uygun. Sen elektrik, doğalgaz, su ödemezsin. Sen bedava yaşıyorsun, her şey bedava sana. Sen acaba asgari ücretlinin nasıl geçindiğini biliyor musun? Sen fiyatların ne olduğunu bilmiyor musun?

Ev kiraları sadece İstanbul'da bir yılda yüzde 63 artmış. Ankara'da yüzde 35. Erdoğan ev kirası vermiyor. Hiçbir şey ödemiyor. Alışverişe gitmiş beyefendi fiyatlar gayet uygun diyor. AK Parti'ye ve MHP'ye oy veren kardeşlerime bir kez daha seslenmek isterim. Siz 83 milyonun Londra'daki bir avuç tefeciye hizmet etmesini istiyor musunuz?

TÜRK LİRASINDA KUR DARBESİ

Borçlandılar yurtdışında. Dünyanın en yüksek faizlerinden biriyle borçlanıyorlar. Kur arttı ne oldu? Dolar, avro yükseldi maliyeti ne oldu? 2021'in ilk 6 ayında 231 milyar lira borcumuz arttı. Dolar arttı hepimizin borcu arttı. Kim ödeyecek bunu? Bu milletin fakir fukarası ödeyecek. Bütün vatandaşların Türkiye'yi bu hale getirenden demokratik yollarla hesap sorması lazım. Bazen soruyorlar, 'Hesap sormayacak mısınız?' diye. AK Parti 2002 yılında Meclis'e geldiğinde Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kurdu. İnşallah aynı şeyi yapacağız. Bütün yolsuzlukları milletin önüne koyacağız.

'BUNLAR ARTIK ANLADILAR GİTTİKLERİNİ'

Bunlar artık anladılar gidiyorlar, biliyorlar. En tepeden en aşağı kadar. 'Madem gidiyoruz ne götürsek kar' diyorlar. Gitmeden devletin harim-i ismetine el uzatmaktan çekinmiyorlar. Baronlara dokunamıyorlar. Hapisteki barona dokunamıyorlar. Eğer bir uyuşturucu baronu bir siyasetçiyi satın aldıysa o siyasetçi millete ne fayda verebilir? Yeni bir sayfayı açacağız. Bunu yaptığımız zaman Türkiye'ye en büyük hizmeti yapmış oluruz. Adaleti, kadın erkek eşitliğini getireceğiz.

Saray'dan talimat alıp ona göre karar veren, dava açan savcılara sesleniyorum. Siz de kendi geleceğinizi düşünün. Adaleti yerine getirmek talimat almakla olmaz.

'KİME DOKUNSAM DÜNYANIN SORUNU...'

Kime dokunsam dünyanın sorunu çıkıyor. 31 bin civarında kantin var. Bu dönemde tamamen sahipsiz kaldık dediler. Sorunlarınızı çözmemiz için sorunlarınızı çözeceğimiz makama bizi siz getireceksiniz dedim. Kantin işletmelerinin yüzde 60'ı aile şirketi. Yüzde 60 oranında kadınlar çalışıyor. Sorunları var. Pandemi döneminde okullar kapalı kaldı, gelirimiz yok diyorlar. Şimdi okullar açıldı logolu ürünleri satacaksınız diyorlar. E logolu ürünler yok. Ne satacaklar, nasıl geçinecekler?

MEB'e çağrı yapalım. İki yıl süreyle kira almayın kantincilerden. Zaten geçinemediler. Logolu ürünler için tekelleşme kaygısını da dile getirdiler. Onlara şu sözü verdim. Pandemi döneminde kredi çektiniz faizlerini sileceğiz dedim. İnşallah iktidar olduğumuzda desinler hani siz çocuklara okulda yemek verecektiniz, onu da biz sağlayacaktık diyecekler. Evet, yapacağız.

'EMNİYETE SİYASET SOKTULAR'

Siyasette söz tutmak önemlidir. Seçim meydanlarında konuşursun, iktidar olunca unutursun. Emekli polislerle bir araya geldik. Engellemek istediler, çoğu geldi. 150 yılı aşkın bir kurum bu teşkilat. Kurallarının olması lazım. Sıcak siyasetleri soktular oraya liyakati yerle bir ettiler. Konuşuyorum Emniyet Müdürü ile 'Öyle bir haldeyiz ki bekçinin masasını değiştiremiyorum. Değiştirdiğim an 7-8 telefon birden geliyor' diyor.

Eğer siyaset polise ve yargıya müdahale ederse Türkiye'de yer altı dünyası güçlenmiş olur. Şu anda hükümeti yöneten, talimat veren yer altı dünyasıdır. Dilovası'nda uyuşturucu yakalandı, Mersin Limanı'nda yakalandı. Soruşturulan kim? Yakalanan kim? Zindaşti'yi serbest bırakan kim?