Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, ABD hakkında açıklamalarda bulundu. KDHC, ABD’yi “düşmanca eylemlerde ve yaptırımlarda ısrarcı olmakla” suçladığı açıklamasında, ABD’nin Kore Yarımadası’ndaki barış ortamını bozmaya çalıştığını da ifade etti.

Açıklama, Pyongyang’ın BM delegasyonu tarafından yapıldı. BM delegeleri Washington’ı “Kore Yarımadası’ndaki barış ortamını yok etmeye çalışmak” ile itham etti.

Pyongyang hükümeti ayrıca ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler tarafından BM üyelerine gönderilen ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne daha fazla yaptırım uygulanması tavsiyesinde bulunulan mektubu da “düşmanca eylem” olarak dile getirdi. Sözü geçen mektupta, ülkelerden KDHC kökenli işçilerin sınır dışı edilmesi isteğinin yer aldığı öne sürülmüştü.

KDHC'nin BM delegasyonu tarafından yapılan açıklamada, “Burada görmezlikten gelemeyeceğimiz nokta şu; bu ortak mektup oyunu, Başkan Trump’ın sözde zirve toplantısı önerdiği gün ortaya çıktı. Bu, ABD’nin gerçekte Kuzey Kore’ye karşı giderek daha da düşmanca eylemler içinde olduğunu gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin açıklamasında ayrıca tüm BM üyesi ülkelerden “ABD’nin Kore yarımadasındaki barışçıl ortamı yok etmek üzere yaptığı kasıtlı girişimlere karşı daha uyanık olmaları” istendi.

Okunan açıklama metninde “ABD’nin yaptırımları her derde deva olarak görmesi oldukça anlamsız” ifadesi bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump Japonya’da düzenlenen G-20 liderleri toplantısından sonra Pazar günü Kore Yarımadası’na geçerek, Kore Tarafsız Bölgesi’nde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong Un ile buluşmuştu. Trump ayrıca sınırdan sembolik olarak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti topraklarına adım atıp, burada KDHC lideri Kim Jong Un ile selamlaşmıştı.

KDHC devlet televizyonu, liderlerin gelecekte çok yakın temas halinde kalma ve Kore yarımadasını nükleerden arındırmak üzere yapıcı diyaloğu ilerletme sözü verdiklerini öne sürdü.