İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Yargıtay'a atanan, tek bir dosya kapağı bile açmadan AYM üyeliğine aday olan İrfan Fidan, beklendiği gibi AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından AYM'ye atandı.

Fidan, Erdoğan tarafından üç aday arasından 'seçildi'. Öte yandan Fidan'ın jet yükselişinin bununla kalmayacağı, Erdoğan'ın Fidan'ı AYM'nin de başına geçirmek istediği belirtiliyor.

Fidan’ın Yargıtay üyeliğinin sadece 58 gün sürmesine rağmen en yüksek oyu alarak AYM’ye seçilmesi tartışmalara neden oldu. Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, alınan bu kararı Tükenmez Haber‘den Denizcan Akar’a yorumladı.

'ANAYASA'YA KARŞI HİLE YAPILDI'
Fidan’ın seçilmesine ilişkin “Anayasa’ya karşı hile yoluyla yapılmış bir tercihtir” diyen Kazan, “Çünkü Anayasa ya da Yargıtay’dan seçilecek olanların seçilme nedenleri Yargıtay’daki edindiği birikimlerden AYM’de yararlanmaktır. Çünkü AYM bir mahkemedir. Sonuçta Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapabilen bir mahkemedir. Orada Yargıtay deneyimi olanların bulunması düşünülmüş ve öyle bir kontenjan ayrılmıştır. Bu doğru bir Anayasa düzenlemesidir. Ama bu olayda Anayasa’ya karşı çok açık bir şekilde hile yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Daha önce de Anayasa’ya karşı hileli atama yapıldığını vurgulayan Kazan, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı, Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Anayasa Mahkemesi raportörü Alparslan Altan’ın da Denizcilik Müsteşar Yardımcılığı’na atayarak seçilmesini sağladıklarını hatırlattı.

Kazan, Prof. Dr. Kemal Gözler’in bugüne kadar AYM üyeliğine seçilenlerin sicilini kontrol ettiğinde Yargıtay’dan AYM’ye gelenler,n bugüne kadar ortalama 9.5 yıl Yargıtay’da görev yatığını Fidan’ın ise Yargıtay üyeliğine getirildikten sadece 20 gün sonra Yargıtay üyelerinden en yüksek oyu aldığını belirterek, “Anayasa Mahkememizin nasıl bir oluşuma sürüklendiği, buraya kadar nasıl atamalar yapıldığı düşünülürse Dolayısıyla yine Kemal Gözler’in diliyle söyleyeyim; Anayasa Mahkemesine veda harekâtıdır“ dedi.