Ukrayna'da taşınabilir silah tehlikesi: Rusya'nın Ukrayna'yı işgal hareketına başlamasının ardından Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık bir askeri yardım paketi gönderen Amerika Birleşik Devletleri, gelecek hafta benzer boyutta yeni bir askeri yardım paketi açıklamaya hazırlanıyor.

Ancak CNN'de yer alan habere göre, ABD'li yetkililer Ukrayna'ya gönderilen silahların nereye gittiği konusunda net bir fikre sahip değil.

ABD ordusunun sahada gönderilen silahların takibinin yapılamamasının en önemli sebebinin sahada ABD askeri personelinin bulunmaması olduğu belirtiliyor.

ABD'li yetkililer ve savunma uzmanları silah sistemlerinin başka orduların veya milis gruplarının eline geçme riski olduğunu kabul ediyor. CNN'e konuşan ABD yönetimi içerisinden bir kaynak, "Kısa süreliğine görüş alanımız oluyor ancak savaşın sisine girdiği zaman neredeyse sıfır erişim sağlıyoruz. Silahlar büyük bir kara deliğe giriyor ve kısa süre içerisinde tüm bilgiyi kaybediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yetkililer sevk edilen birçok silahın taşınabilir olması nedeniyle takibinin zorlaştığını ifade etti.

ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülke Ukrayna'da savaşın başmasının ardından ülkeye tanklara ve uçaklara karşı kullanılmak üzere taşınabilir Javelin ve Stinger füzeleri sevkiyatı yapmıştı.

Polonya üzerinden Ukrayna'ya sokulan silah sistemlerinin ülke içerisindeki sevkiyatına ise Ukraynalı yetkililer karar veriyor.

Daha önce Afganistan'a gönderilen ABD silahlarının yasa dışı grupların eline düşmesi Ukrayna'da da benzer bir durum yaşanabileceği endişelerini artırıyor.