Toplumsal Haber Merkezi

Geçtiğimiz 26 Haziran'da yayınlanan ilanla Karayolları Genel Müdürlüğü, beş engelli personel alımı yapacağını duyurdu. İlanın detayına bakanlar ise, kamuoyunda adaletsizlik ve Türkiye tarihinde görülmemiş fişlemelere yol açacağı gerekçesiyle tartışmalara neden olan ve henüz Meclis’ten geçerek yasallaşmayan ‘güvenlik soruşturması’ uygulamasının şart olarak karşılarına çıktığını gördü.

Daha önce çeşitli mecralarda güvenlik soruşturması uygulamasının kanunlaşması halinde yaşanacak sıkıntıları uzun uzun anlatan TBMM İçişleri Komisyonu üyesi Milletvekili Ali Öztunç, uygulama henüz yasallaşmadan açılan ilan için “Gizlilik dereceli kurum statüsünde olmayan Karayolları Genel Müdürlüğü, ne hakla bu hukuksuzluğu yapmaktadır” dedi. Ali Öztunç’un Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “Karayolları Genel Müdürlüğünün idare mahkemeleri kararlarını tanımayıp, güvenlik soruşturması davalarını kazanan personelleri göreve başlatmadığı” iddialarına yer vermesi de oldukça dikkat çekti.

Öztunç’un Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği önergede kamuoyu adına yanıt beklediği sorular aynen şu şekilde:

  • Karayolları Genel Müdürlüğünün 26 Haziran 2020 tarihinde yayınladığı 5 engelli personel alım ilanındaki güvenlik soruşturması şartları ne anlam ifade etmektedir? Güvenlik soruşturması hali hazırda mevcut değilken ve kanunlaşması halinde bile gizlilik dereceli kurum statüsünde olmayan Karayolları Genel Müdürlüğü ne hakla bu hukuksuzluğu yapmaktadır?
  • Diğer tüm bakanlık ve kamu kurumları bu şartı getirmezken Karayolları Genel Müdürlüğü böyle yapmakla ne amaçlamaktadır?
  •  Karayolları Genel Müdürlüğünün idare mahkemeleri kararlarını tanımayıp güvenlik soruşturması davalarını kazanan personelleri göreve başlatmadığı doğru mudur?