ABD Hazinesi'ni dolandıranların paralarını Türkiye'de akladığı için ABD yargısı tarafından mahkum edilince Türkiye'deki varlıklarına el konulmasıyla gündeme gelen SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın da aralarında bulunduğu 19 kişiye yönelik İstanbul merkezli 4 ilde operasyon düzenlenmişti.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (MASAK) ekipleri tarafından yapılan operasyonda 10 kişi gözaltına alınırken holding bünyesinde kurulan şirketler aracığı ile 134 milyon dolarlık kara para aklandığı belirtilmişti. 

Sezgin Baran Korkmaz hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu. Ama Sezgin Baran Korkmaz'ın da arasında bulunduğu 8 kişinin ise yurt dışında olduğu tespit edildiği bildirilmişti.

Dün sabah saatlerinde emniyetteki işlemleri tamamlanan 11 şüpheli, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi.

Adliyede savcılığa çıkarılan şüphelilerden Kamil Feridun Ö, Ayşe Nil Y. ve Ziyaattin B. tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Hakim karşısına çıkan şüphelilerden Kamil Feridun Ö. tutuklanırken, Ayşe Nil ve Ziyaaettin B, konutu terk etmemek ve yurtdışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol şartıyla olmak üzere 8’i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yurt dışında olduğu bilinen SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz hakkında, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” ile “dolandırıcılık ve banka veya kredi kurumlarınca tahsis edilmesi gereken krediyi sağlamak amacıyla dolandırıcılık” suçlarından verilen yurt dışına çıkış şeklindeki adli kontrol hükmünün 17 Kasım tarihinde, mal varlıkları üzerinde olan tedbirin ise nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından 6 Kasım tarihinde kaldırıldığı öğrenildi.

Korkmaz’ın avukatı Cesim Parlak, Baran’ın iş sebebiyle ve resmi yollarla yurt dışına çıktığını, hakkında yurt dışı çıkış yasağının olmadığını, işlerini bitirdikten sonra ülkeye dönerek ifade vereceğini söyledi.