Kanal İstanbul projesinin ÇED süreci 2018 yılının Şubat ayında başladı. Uzmanların bilimsel niteliklere uymadığını ve eksiklerle dolu olduğunu söylediği Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunu Çınar Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi hazırladı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise ÇED raporuna yurttaşların itirazı ve uzmanların uyarılarına rağmen 17 Ocak 2020’de ÇED olumlu kararı verdi. Şirkete, Kanal İstanbul’un ÇED raporunun kabul edilmesinin ardından 2020 ile 2021 yılı kapsayan son iki yıllık dönemde kamu kurumlarından toplam 14 milyon TL değerinde ihale aldı.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre Çınar Mühendislik’in ne fazla ihale aldığı kurumların başında da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü geliyor. Şirket, DSİ’den 14 milyon 583 bin TL değerinde 9 ihale alırken, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da 10 milyon 128 bin TL değerinde üç ayrı ihale aldı. Şirket 2011 ve 2021 yıllarını kapsayan son 12 yılda da kamudan 38 milyon 108 bin TL değerinde 49 ayrı ihale aldı.

‘ÇEVRE KATLİAMINA NEDEN OLAN BİRÇOK ÇED RAPORUNU HAZIRLDI’
Maraş’ın Afşin ilçesi Altınelma ve Tanır mevkiindeki Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Afşin C Termik Santralı Açık Kömür İşletmesi ile ilgili ÇED raporu da Çınar Mühendislik tarafından hazırlandı.

Yine Afşin-Elbistan B Termik Santralı’nın Depolama Sahası Projesi’nin ÇED raporu da Çınar Mühendislik tarafından hazırlandı. Şirket, son olarak Maraş’ı küle boğan Afşin A Termik Santralı’na iki ünite daha eklenmesi için ÇED raporu hazırladı.

SAHİBİ HAPİS CEZASI ALDI
2019 yılının sonunda, Kanal İstanbul'un ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Şirketi'nin sahibi Selahittin Hacıömeroğlu'nun, BOTAŞ davasında rüşvet vermek suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası aldığı orta çıkmıştı. Kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından, dava Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği belirtilmişti.