Kamu Kurumlarında çalışan avukatlara 2'nci baro için baskı yapılmasını Meclis gündemine taşıyan CHP'li Hakverdi, "Adalet Bakanlığı Bürokratlarının 2. Baro kurulması için imza toplanması telkini ile Bakanlıklarda ‘ Hukuk Hizmetleri Genel Müdürleri ’, kurumlarda ‘ Baş hukuk müşavirlerine ’ talimat verdiği doğru mudur?" diye sordu.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle konuyla ilgili yazılı soru önergesi veren Hakverdi, Adalet Bakanlığı Bürokratlarının 2. Baro kurulması için imza toplanması telkini ile Bakanlıklarda ‘ Hukuk Hizmetleri Genel Müdürleri ’, kurumlarda ‘ Baş hukuk müşavirlerine ’ talimat verip vermediğini soran Hakverdi, kamuda çalışan avukatların bu yöntem ile fişlendiği ve işleri ile tehdit edildiği iddialarını da gündeme getirdi.

"Temmuz 2020 tarihinde TBMM Genel kuruluna getirilen Çoklu Baro düzenlemesi her türlü itirazımıza ve ısrarımıza rağmen kanunlaştı" diyen Hakverdi, "Bu süre zarfında Başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir’de 2. Baro kurma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Gerekli imzayı toplayamayan girişimler sonuçsuz kaldığında devreye İçişleri Bakanlığı girerek Baroların genel kurullarının 2 ay ertelenmesine karar verdi" ifadelerini kullandı.

"Toplu halde mitingler, düğünler, toplantı ve organizasyonlar yapan iktidar iş Baro Genel Kurullarına geldiğinde pandemiyi hatırladı" diyen Hakverdi'nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesi şöyle:

1-Adalet Bakanlığı Bürokratlarının 2. Baro kurulması için imza toplanması telkini ile Bakanlıklarda ‘ Hukuk Hizmetleri Genel Müdürleri ’, kurumlarda ‘ Baş hukuk müşavirlerine ’ talimat verdiği doğru mudur?

2- Adalet Bakanlığı bürokratlarından aldığı talimatla Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlerinin ve Baş Hukuk Müşavirlerinin kurumlarında çalışan avukatları odalarına çağırarak kurulacak yeni barolar için imza istedikleri doğru mudur?

3- Kamuda çalışan avukatlar bu yöntem ile fişlenmekte ve işleri ile tehdit edilmekte midir?

4- Bu haberler üzerine kamu kurum ve kuruluşlarının hukuk birimlerinde herhangi bir inceleme ve soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?