Dara Karakol Komutanı Nihat D.’nin korucularla birlikte el koyduğu “kaçak” sigaraları askerlere sattığı ortaya çıktı. Yargılama devam ederken göreve iade edilen Nihat D. hakkında disiplin cezasına da “gerek” görülmedi.

Mardin’in Artuklu ilçesinde bulunan Oğuz (Dara) Jandarma Karakolu’nun eski Komutanı Astsubay Nihat D.’nin, bazı korucularla birlikte arama noktasında el koydukları “kaçak” sigaraları sattığı ve görevden alındığı ortaya çıktı. Olay, taşıdığı sigaralara el konulan bir yolcu otobüsü şoförünün 2019 yılında durumu savcılığa bildirerek, soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sormasıyla ortaya çıktı. Otobüs şoförünün verdiği ifade üzerine olaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrası Karakol Komutanı Nihat D.’nin, en geç 2017 yılına kadar imha edilmesi gereken sigaraların bir kısmını imha ettiği ve geriye kalanları ise korucularla birlikte sattığı tespit edildi.

ARAÇLARA ‘KONTROL’ BİLDİRİSİ
Mezopotamya Ajansı’ndaki habere göre; Soruşturma kapsamında daha sonra Karakol Komutanı Nihat D., korucular Memduh K., Bedran S., Mehmet Z.B., Veli Ç. ile eski muhtar İbrahim ve sigara satıcısı Hamdullah S. hakkında “Sigara veya Alkol Kaçakçılığı” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. İddianamede, telefon dinlemeleri ve fiziki takip sonucunda karakol komutanının olayları organize eden isim olduğu tespitine yer verildi. Yine, sigara taşıyan kimi araçların yakalanmaması için kontrol saatlerinin başlama ve bitiş saatlerine dair bilgiler verildiği de tespit edildi.

İddianameye göre; İpekyolu Tilkitepe mevkiinde kurulan kontrol noktasında 2015-2017 yılları arasında kamyon ve şehirlerarası otobüslerde yakalanan binlerce karton sigaraya el konuldu, bu sigaraların Nihat D.’nin talimatıyla olay yerinde sayılmadı ve karakola götürüldükten sonra sayıldı. Sayım tutanağına eksik yansıtılan sigaralar, karakol bahçesinde bulunan depoya konuldu. Sigaraların belirli bir miktarı ise poşetler içinde Karakol Komutanı Nihat D.’nin odasında tutuldu. Söz konusu sigaralar, korucu Memduh K. aracılığıyla karakol komutanının odasının penceresine yanaştırılan bir araca yüklenerek, piyasaya sürüldü.

İddianamede, soruşturma kapsamında karakolda zorunlu askerlik yapan er ve rütbeli askerlerin ifadelerine de yer verildi. Er askerler, karakol komutanı Nihat D.’nin “habercisi” aracılığıyla kendilerine sigara satışı yaptığını söyledi. Er askerler, komutanın “habercisinin” kendilerine ucuz sigara temin edebileceğini, paralarının karakol komutanına gideceğini ve tüm bölüğün karakol komutanından sigara alışverişi yaptığını kaydetti. Er askerler, sigaraların karakol komutanı tarafından satıldığının duyulması üzerine Nihat D.’nin tüm bölüğü toplayarak, “Sağda solda size sigara satıyorum diye konuşuyormuşsunuz, size iyilik yaramıyor, size iyilik olsun diye aşağıdaki bakkaldan ucuza sigara getiriyorum. Bir daha getirmeyeceğim. Kaçak sigara içmenizi de yasaklıyorum” dediğini aktardı.

DİNLEME CİHAZI ARAMASI
Karakol Komutanı Nihat D.’nin “habercisi” de ifadesinde yaşananları itiraf etti. “Haberci”, il ve ilçe jandarma komutanlarının karakolda kendisiyle her görüştüklerinde masa, sandalye ve sehpaların alt ve üstlerini arattığını aktardı. “Haberci” bu arama işleminin sebebini ise şöyle açıkladı:

Beni yanına çağırarak İlçe Jandarma Komutanının oturduğu masa ya da sehpaların bulunduğu alanların alt üst tüm temizliklerini yapmamı, özellikle masa ve sehpa altlarına dikkat etmem gerektiğini söylüyordu. Bunu söylerken de ‘Sen ne demek istediğimi anladın’ diyerek emir verirdi. Aynı şekilde İl Jandarma Komutanımız ve Yardımcıları geldiğinde de bu emri verirdi. Buradaki amacı masa ya da sehpasının altına herhangi bir cihaz yerleştirilip yerleştirilmediğini kontrol ettirmekti.

Soruşturma başlatıldığı zaman diğer şüphelilerle birlikte gözaltına alınan ve sonrasında serbest bırakılan Karakol Komutanı Nihat D. ise hakkındaki suçlamaları reddetti. Kendisi döneminde görev yaptığı karakolun kentteki “en başarılı” karakol olduğu için ödüller aldığını söyleyen Nihat D., askerlerin neden böyle bir ifade verdiğini anlamadığını kaydetti. Nihat D., “Karakol Komutanı olmam nedeniyle astlarımın disiplininden, görevleri ile ilgili tutum ve davranışlarının mevzuata uygun olup olmamasından birinci derece sorumluyum. Bu sebeple astlarıma birçok kez sözlü olarak ikazda bulundum” ifadelerini kullandı.

 GÖREVE İADE EDİLDİ
İddianamenin kabul edilmesinin ardından Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde sanıkların yargılanmasına başlandı. Halen devam eden yargılamanın son duruşması, Nisan 2021’de görüldü. Jandarma Genel Komutanlığı da görevden alınan Nihat D. hakkında disiplin soruşturması başlattı. Ancak disiplin soruşturması devam ederken, Nihat D. görevine iade edildi. Nihat D.’nin hakkında açılan disiplin soruşturmasında ise, “ceza verilmesine yer olmadığı” kararı verildiği öğrenildi.

Astsubay Nihat D.’nin yerine Karakol Komutanı olarak atanan Astsubay Süleyman K. ile yardımcısı Astsubay Mehmet A. da 19 Haziran’da “define avcılığı” suçlamasıyla gözaltına alınmış ve görevden alınmıştı. Süleyman K. ve Mehmet A.’nın da aralarında bulunduğu 21 kişilik şebeke hakkında dava açılmıştı.