Kabine değişikliği beklentisi siyasi kulisleri yeniden hareketlendirdi. Uzun zamandır beklenen kabine değişikliğine artık kesin gözüyle bakılıyor.

Kulislerde kabine değişikliği konuşulmaya devam ederken AKP’den de bu kez ‘kabine değişecek” değerlendirmeleri geliyor.

Dünya'dan Canan Sakarya'nın kulis haberine göre AKP’de uzun zamandır beklenen kabine değişikliği konusunda gözler AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çevrilmiş durumda.

AKP’de de artık yakın zamanda bir kabine değişikliği gerçekleştirileceği dile getiriliyor, kabine değişikliği bekleyenler gerekçelerini birkaç başlığa dayandırıyor.

RAPOR HAZIRLANDI
Bir görüşe göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan’ın talimatıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinden sonra sistemin nasıl işlediği, aksayan yönlerinin bulunup bulunmadığı konusunda bir çalışma yaptı.

İddiaya göre bu çalışma milletvekilleri, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları olmak üzere pek çok kurumun görüşüne başvurularak gerçekleştirildi. Bu kapsamda Bakanlıklar da tek tek mercek altına alındı ve ayrı ayrı raporlar hazırlandı.

Bazı bakanlıkların bölüneceği ve bu sürecin artık uzatılmayacağı yeni bakanlıkların kurulması, bazı bakanların görevden alınması, bazı bakanlıklarda ise kaydırmalar yapılması şeklindeki bir revizyonunun en kısa sürede gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tek çatı altında toplanarak Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirilerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleştirilerek Ticaret Bakanlığı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirilerek Tarım ve Orman Bakanlığı; Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı da birleştirilerek yine Dışişleri Bakanlığı yapıldı.

BÖLÜNECEK BAKANLIKLAR
Gelinen noktada bazı bakanlıkların iş yükünün çok arttığı ve bölüneceği belirtiliyor. Bu bakanlıkların başında Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı geliyor. Aile ve çalışma hayatının iki ayrı bakanlık çatısında toplanması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da ayrılacağı, yatırımlar konusunda ayrı bir bakanlığın kurulabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı sayının da artması beklenirken, cumhurbaşkanı yardımcılığı için Binali Yıldırım’ın adı uzun zamandır kulislerde konuşuluyor.

Koronavirüs sürecinin Erdoğan, kabine üyeleriyle telekonferans yöntemiyle sık sık bir araya geldi. Bu süreçte sürpriz bir şekilde Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Erdoğan tarafından görevden alınmıştı. Cumhurbaşkanı’nın çok fazla gecikmeden haziran ya da temmuz ayında kabinede değişikliğe gidebileceği konuşuluyor. AKP’den bazı kaynaklar Erdoğan’ın Okluk Koyuna çekilip burada bir süre çalıştıktan sonra revizyonu yapabileceğine dikkat çekiyor.