Serdar Yüce

AKP'nin Suriye işgalinde denge oluşturma çabası kesintisiz devam ediyor. Bunun için en çok kullanılan argüman ise siviller ve sivillerin Türkiye'ye göçü. Kurgu yandaş medyadan... Her gün kaç milyon Suriyelinin Türkiye'ye doğru yürümeye başladığını, bunların ardından da kaç milyon daha Suriyeli geleceğini bildiriyor yandaş medya. Göç dalgası bu şekilde sürüp gidiyor.

Özellikle Suriye'ye dair çalışmalarıyla ve Orta Doğu analizleriyle tanınan Gazeteci Ali Örnek de buna dikkat çekti. Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlıktan tasfiyesi sonrası AKP'nin Suriye başta olmak üzere bölge politikasını birebir devam ettirdiğine dikkat çeken Örnek, "ancak yeni ve 'milli' kılıfla. Kılıfın anahtar kelimeleri şunlar: Göç dalgası ve terörle mücadele..." ifadelerini kullandı. Twitter hesabından bölge için önemli değerlendirmelerde bulunan Ali Örnek, "Her ne kadar Yasin Aktay gibiler hala Arap basınına konuşunca gaza gelip 'Halkı rejimden kurtarmaya geldik' dese de, ya da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD'ye 'PKK'yı bırak bizi al' demek için 'Siyasi çözüm olmadan (Rejim gitmeden) askerimizi çekmeyiz' dese de" durumun böyle olduğuna dikkat çekti.

EMEVİ CAMİSİNDE NAMAZ 'OUT' TERÖR KORİDORU 'İN'
Davutoğlu'ndan sonra sadece argümanların değiştiğini, AKP'nin perpektif ve misyonunda bir değişime gidilmediğini belirten Örnek, "Değerli yalnızlık out 'Bölgede güç dengesini belirleyen Türkiye' in... 'Emevi Camisinde namaz' out, 'Terör koridoru' in... Tabii bu söylemlere Suriye'nin kentlerine kaymakam atamak ve Astana'da altına imza attıkları anlaşmaya rağmen Suriye'ye milli ordu biçmek eşlik ediyor" ifadelerini kullandı.

GELEN BİR MİLYON SURİYELİ NEREDE?
2017 sayımına göre 18 milyon nüfuslu Suriye'den her gün milyon milyon Suriyeli Türkiye'ye göç ediyor. Yandaş medyanın AKP'nin Suriye'deki misyonuna verdiği 'mülteci' desteğine de vurgu yapan Ali Örnek, yandaş Yeni Şafak'ın "270 bin kişi geldi, 1 milyon yolda" başlıklı bir haberini paylaşarak "Nasıl icraatler söylemlerle çelişiyorsa, söylemler kendi içinde de çelişebiliyor. Örneğin bir önceki Suriye ordusunun İdlib operasyonunda Yeni Şafak 270 bin kişi geldi, 1 milyon yolda demiş. Peki gelenler nerede" diye sordu.

NASIL OLSA KİMSE '1 MİLYON SURİYELİ NEREDE' DEMEYECEK
Suriye ve Rusya ordularının İdlib'deki cihatçılara karşı başlattığı son operasyondan sonra Yeni Şafak'ın yaptığı 'mülteci' haberini paylaşan Ali Örnek "Bu kez biraz daha ölçülüler: 80 bin geldi geliyor! Hatırlayacak olursanız Halep cihatçılardan kurtarılınca da hesapta 500 bin kişi geliyordu! Bu komediye rağmen, majestelerinin muhalefeti Suriye'ye silah akıtmayı, cihatçı gruplara hamilik etmeyi değil savaşın sonucu olan mültecileri tartışmayı konforlu bulduğundan kimse 'hayrola daha dün 1 milyon gelecek diyordunuz' diyemeyecek, biliyorlar" ifadelerini kullandı.

'CÜMLE ALEMİ KERİZ SANDILAR'
Türkiye'nin, Astana ve Soçi'de aslında "İdlib'deki El Kaidecilerle benim ÖSO'cularımı ayrıştıracağım" dediğini belirten Ali Örnek, buna rağmen cihatçıların ortak operasyon odası kurduğunu, M4 ve M5 karayollarının açılma sözünün de tutulmadığı belirtti, "Yani cümle alemi keriz bir kendilerini akıllı sandılar her zamanki gibi. Rusya yüzlerine vurmayınca 'Astana'da söz veriyoruz ama sonra tutmuyoruz' diye böbürlendiklerine eminim. İyi de Rusya size sadece ABD işgali ile uğraştığından ses etmiyordu, orada bazı şeyler sağlama alınınca İdlib'e sıra gelecekti, siyaset dehası olmaya gerek yok.

'TÜRKİYE ÇÖZÜM İÇİN KILINI KIPIRDATMADI'
Ali Örnek İdlib operasyonu ile ilgili bir not da düşerek, "Ancak bu tartışmalarda arada kaynamasın. İdlib'te daha az savaş içeren çözümler bulunabilirdi ama bu çözümlere ulaşmak için Türkiye kılını bile kıpırdatmadı" ifadelerini kullandı.


> Toplumsal'ın son röportajını izlediniz mi: