Toplumsal Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemir, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de hastalıklara bağlı hayvan ölümleri ve bulaşıcı hastalıklarda ortaya çıkan soruna dikkat çekti. Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazılı soru önergesi vermişti. Bakan Pekdemir’den önergeye yanıt geldi.

Gürer, Bakan Pekdemirli'ye şu soruları yöneltmişti:

  • Hayvan hastalıkları ve zararlıları ile daha etkin mücadele edilebilmesi için İşletme Odaklı Koruyucu Hekimlik kapsamında kaç hekim, kaç işletmede görev yapmaktadır?
  • Aşı üretiminde miktar ve kalitenin artırılması amacıyla özel sektör ile işbirliği yapılarak aşı üretim merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar hangi aşamadadır?
  • Yurt dışından 2019 yılında ne kadar aşı ithal edilmiştir?
  • 2019 yılında kaç hayvanda, hangi hayvan hastalığı saptanmıştır?
  • Şartlı kesime gönderilen 2019 ve 2020 yılı hayvan sayısı kaçtır?

11 MİLYON DOZ İTHAL AŞI
Bakan Pekdemirli, yaptığı açıklamada hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamındaki hizmetlerin henüz başlamadığını ve bu hizmete ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirtti. Pekdemir, hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmalarında proje kapsamında kullanılmak üzere toplam 11 milyon 750 bin doz aşı ithal ettiğini bildirdi.

Bakan Pekdemirli, hastalığı tespit edilen hayvanların kaşeksi ve hastalığın akut döneminin göz önüne alındığını belirterek şartlı tabi kesime gönderildiklerini ya da imha edildiklerini açıkladı. Pekdemirli, itlaf edilen hayvan yetiştiricilerine ayrıca tazminat ödemesi yapıldığını da söyledi.

AŞILAR TESİRSİZ İDDİASI
Önerge sahibi CHP’li Gürer, aşı konusunda Türkiye'nin birçok şeyde olduğu gibi aşıda da dışa bağımlı olduğunu ve bu konuda birçok sıkıntının yaşandığını belirtti. Gürer, ''Bakanlığın, hayvan hastalıklarıyla ilgili uygulanan bazı aşıların tesirsiz olduğu yönündeki iddialara ayrıca açıklık getirmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.