Toplumsal Haber Merkezi

Aktif vaka sayısında yeni tip koronavirüs salgınının çıkış noktası olan Çin'i bile sollayan İtalya tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Bugün İtalya'da yeni bir 'rekor' kırıldı ve son 24 saatte 3 bin 905 yeni vaka ile 368 ölüm kaydedildi. Böylece İtalya'da yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısı 368 kişi artarak bin 809'a, virüsün bulaştığı kişi sayısı ise 24 bin 747'ye yükseldi.

Geçtiğimiz günlerde, karantina altındaki İtalyanların balkonlarda ve pencerelerde müzik yaptıkları, dans edip eğlendikleri videolar sosyal medyada çokça paylaşılmıştı. İtalya'dan son gelen bilgilere göre, 24 saatte yaşananlar bu görüntülerin yerini gergin bekleyişin aldığını gösteriyor...

İTALYA BU NOKTAYA 30 GÜNDE GELDİ
İtalya'nın Torino kentinde yaşadığını belirten Gökhan Dönmez isimli bir yurttaş da İtalya'daki son gelişmeleri bu şekilde yorumluyor. Türkiye'de yaşayanların ilgiyle takip ettiği Twitter hesabında Dönmez, İtalya'nın son 24 saatine ilişkin dikkat çekici gözlemlerini paylaştı. Eşiyle birlikte Torino'da yaşadıklarını belirten ve "Elimizden geldiğince Türkiye'de bulunan herkesi uyarmaya çalışıyoruz" diyen Dönmez, Türkiye'yi "İlk vakanın çıkış tarihi ile su anki gelinen nokta arasında yalnızca 30 gün var" diyerek uyardı.

AMA İŞ İŞTEN GEÇMİŞTİ...
Bu süre içerisinde önce İtalyan hükumetinin herkese gündelik yaşantılarını devam ettirmelerini; kafelere gidip, park ve bahçelerde dolaşmalarını söylediğini belirten Dönmez, "İtalyanlar da aynen bu şekilde devam ettiler, Covid-19'a karşı hiçbir şekilde önlem almadılar" ifadelerini kullandı. "Bu alınmamış önlemlerle yalnızca 30 gün içerisindeki vaka sayısı 150'den 20 bine dayandı" diyen Dönmez, "Vakaların ve ölümlerin çokluğuna göre kırmızı ve sarı bölgeler ilan edildi ancak artık her şey için çok geçti" yorumunu yaptı.

Tüm ülke karantina altına alınana kadar, kırmızı bölgeden enfekte olan/olmayan herkesin, İtalya'nın diğer bölgelerine hücum ettiğini ve sonrasında tüm ülkenin karantina altına alındığını söyleyen Gökhan Dönmez, "8 Mart itibari ile, tüm ofisler kapatıldı, çalışanların hepsi evlerinden çalışmaya başladı" dedi.

AÇIK OLAN YERLERE DE BELGEYLE GİDİLİYOR
Sonraki süreçte restoran, kafe ve sinemaların da kapatıldığını söyleyen Dönmez, "Tüm etkinlikler ikinci bir emre kadar kapatıldı. Tüm vatandaşların evden çıkmamaları, polis araçlarından yapılan anonslar ile duyuruldu. Şu anda ise gelinen nokta, yalnızca market, eczane ve birkaç devlet dairesinin açık olması. Açık olan yerlere ise gidiş için özel belgeler mevcut. Bu belge üzerinde, evden çıkış nedeninizi belirtmeniz gereken alanlar var. Bu belge olmadan çıkarsanız ve kolluk güçlerinin kontrolüne denk gelirseniz, 210 Avro para ve 3 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

BURADA HAYAT O BALKON EĞLENCELERİ GİBİ DEĞİL
Dönmez, amacının karşılaştığı durumu, karantina altında olan milyonlarca insanın yaşadıklarını Türkiye'ye aktarabilmek olduğunu belirtirken, "Yüzlerce video dolaşımda. İtalyanların evlerinden açtıkları müzikle birlik gösterileri ile ilgili. Ancak bunun arka planı hiç de göründüğü gibi toz pembe değil. Lütfen, bu noktaya gelmeden herkesi bilgilendirerek, kişisel önlemlerin alınmasını sağlayın, sağlatın" yorumunu yaptı.

Gökhan Dönmez'in bu tweet dizisi, kısa sürede binlerce kişi taarfından beğenilip paylaşıldı.