İsveç devlet televizyonu SVT’den skandal bir yayına imza attı.

İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile görüşmeler yaptığı bir dönemde SVT’ye saklandığı sözde makamından açıklamalarda bulunan Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini terörden temizlemek için yapacağı muhtemel bir operasyona cevap vereceklerini söyledi.

Türkiye’nin muhtemel operasyonu için NATO ülkelerine baskı yaptığını iddia eden terörist elebaşı Şahin, “İsveç’in kendilerine verdiği desteğin devam etmesi ve bu desteğin siyasi ve ahlaki olduğunu açıklaması gerektiğini” savundu.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği süreci ile ilgili olarak gelen bir soru üzerine Şahin Türkiye ile ilgili ‘Türkiye Rusya-Ukrayna savaşını ve İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma talebini kendi çıkarına kullanıyor.’ iddiasında bulundu.

SVT, terör örgütü YPG/PKK’nın elebaşlarından Salih Müslim ile de Suriye’nin kuzeyinde saklandığı ABD askeri üssünde 25 Mayıs’ta röportaj yapmıştı. Bu röportaja tepki gösteren AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle İsveç, Stockholm’ün caddelerinde teröristleri gezdiriyor, kendi polisleriyle onları güvence altına alıyor. Hatta hatta görüşmeyi yaptıkları günün akşamında İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim denen teröristi konuşturarak bize her türlü yanlışı yapıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Finlandiya ve İsveç dün NATO’ya üyelik için resmen başvurmuş, bu iki ülkenin üyeliği konusunda çekinceleri olan Türkiye ise üyelik sürecini bloke etme kararı almıştı.

NATO’DAN TÜRKİYE MESAJI
Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, -Çekya Başbakanı Petr Fiala ile NATO karargahındaki görüşmesinden sonra basına açıklama yaptı.

28-30 Haziran’daki Madrid Zirvesi’nde görüşülecek konulardan birinin Finlandiya ve İsveç’in üyelik başvuruları olduğunu hatırlatan Stoltenberg, başvuruları “tarihi” gelişme olarak değerlendirdi.

Stoltenberg, tüm müttefiklerin güvenlik endişelerinin ele alınmasını ve katılım sürecinde ilerleme sağlamak istediklerini ifade ederek, “Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri bulunuyor. Finlandiya ve İsveç ile bunları gidermek için çalışıyoruz.” dedi.

Madrid Zirvesi’nde görüşülecek konulara da değinen Stoltenberg, İttifakın yeni Stratejik Konsept belgesinin kabul edileceğini, Ukrayna’ya yardımların ele alınacağını, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in liderlere hitap edeceğini, NATO’nun harcamaları ve yük paylaşımının değerlendirileceğini söyledi.