Derleyen: Ercan Çankaya

Şimdi yanarak etrafı zehirleyen Kemerköy (Gökova) Termik Santrali'nin 1984'te yapımına başlandığında tehlikeyi öngörüp o zamandan yapımına karşı çıkanlar vardı. Orman yangınının termik santrale ulaşıp büyük bir çevre felaketine neden olmasıyla birlikte Twitter'da o dönemde konuyla ilgili yazılıp çizilenlerin bir kısmı yeniden paylaşıldı. Bu haberimizde, Kemerköy Termik Santrali çevresinde dönen tartışmaların ve özelleştirilmesinin kısa bir tarihçesini sunacağız.

Önce Twitter'da paylaşılan şu küpürü okurlarımızın ilgisine sunalım:

Haber, 1984 tarihli. Zaten termik santralin de yapımına 1984'te başlanıyor. 9 yıl süren inşaat 1993'te tamamlanıyor.

Haberde de belirtildiği gibi santralin inşaasına yöre halkınca karşı çıkılıyor. Dönemin önde gelen bütün partilerinin yerel yöneticileri santralin inşaasına karşı çıksa da partilerin yerel örgütleri arasında kurulan ittifak, Turgut Özal'ın "Santral Gökova'ya kurulacak" açıklamasıyla bozuluyor. Santral, aslında tam bir Turgut Özal projesi. Onun başbakanlığı döneminde inşasına başlanıyor, Cumhurbaşkanlığı döneminde de tamamlanıyor.

Gazeteci, akademisyen Güventürk Görgülü de Twitter hesabında konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Genç arkadaşlar Kemerköy Termik Santrali'nin Gökova Körfezi'nde olduğunu yeni duyuyor. Haklılar, Özal döneminde 83-84 yıllarında bu termik santralin yapımına başlandı ve buranın yapılmaması için büyük bir mücadele verildi. Mahkeme kararlarına reğmen Gökova'ya bu kötülük yapıldı.

Yani Kemerköy Termik Santrali de pek çok termik ve HES projesi gibi yargı kararlarına rağmen yapılmış. Yargı kararlarına rağmen santrali inşa ettiren de Türk sağının 'simge' isimlerinden, 24 Ocak kararlarının ve dolayısıyla 12 Eylül sonrasındaki piyasacı saldırıların mimarı Turgut Özal.

Kemerköy Termik Santrali'nin özelleştirilmesi de diğer termik santraller gibi AKP'ye nasip oluyor. Santral, 2014'te açılan ihaleyle birlikte özelleştirilmiş. İhalede en yüksek teklifi, 2 milyar 671 milyar dolar ile IC İçtaş Enerji Üretim vermiş. Santral, Yeniköy Termik Santrali'yle birlikte IC İÇTAŞ Enerji, LİMAK ortaklığına devredilmiş.

Anavatan Partisi iktidarı döneminde Türkiye'nin en güzel yerlerinden birine bir dinamit gibi yerleştirilen santral, AKP döneminde yandaşlara peşkeş çekilmiş. Adım adım bugünkü felakete zemin hazırlanmış.