Toplumsal İstanbul

Bu yıl da gericilerin hedef göstermeleri ve provokasyon girişimlerinin gölgesinde düzenlenen İstanbul LGBTi Onur Yürüyüşü, yine yasaklar ve polis saldırısı altında başladı. Cihangir kafelerinde oturanlara saldıran polis, yürüyüş başlamadan önce de gazetecileri hedef aldı. Bölgede çok sayıda gözaltı var.


18:10

Izmir'de de Onur Yürüyüşü'ne polis saldırdı. İzmir'de Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde ÖSYM önünde toplanmaya çalışan göstericilere polis saldırdı.


17:50 

Taksim Gümüşsuyu'nda bulunan Alman Konsolosluğu arkasında polis gazetecileri yine ablukaya aldı.


17:25

Onur Yürüyüşü'nde en az 52 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Öte yandan Cihangir'de yürüyen kitleye gerici 3 kişi saldırı girişiminde bulundu.

Kitlenin tepkisi sonrası kişiler polis korumasına alındı.


17:15

Gözaltına alınanların bulunduğu otobüse gitmek isteyen avukatlara polis izin vermiyor. "Sizin işiniz buysa bizimki de bu!" diyen avukata, polis gülüyor.


16:05

Akarsu Yokuşu'nda gazetecileri kalkanlara ablukaya alan polis çemberden çıkamayan gazetecilere saldırdı. AFP Muhabiri Bülent Kılıç da darp edilerek gözaltına alındı.


İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü Komitesi, 26 Haziran Pazar günü saat 17.00’de İstanbul Beyoğlu’ndaki Sıraselviler Caddesi’ne çağırmıştı. İstanbul'da Beyoğlu sınırları içindeki bazı yollar Onur Yürüyüşü nedeniyle 11.00'de trafiğe kapatıldı. Yenikapı-Hacıosman Metrosu Şişhane ve Taksim istasyonu ile Taksim-Kabataş Füniküler'in de kapalı olacağı ilçede Taksim Meydanı ve çevresine de barikatlar konuldu. Metro İstanbul'dan yapılan duyuruda ise, "İstanbul Valiliği kararınca 26 Haziran Pazar günü saat 11.00 itibarıyla M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı Şişhane, Taksim istasyonu ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı işletmeye kapalı olacaktır. Şişhane, Taksim istasyonlarımızda araçlarımız durmayacaktır" denildi.

Bugün sabah saatlerinde polis İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yolları barikatlarla kapattı. Caddedeki insanları dışarı çıkardı. Onur Yürüyüşü için komitenin çağrı yaptığı Sıraselviler Caddesi de saat 12 itibariyle polis barikatıyla kapatıldı.

Gazeteci Hayri Tunç'un aktardığına göre, yürüyüşün yapılacağı 17.00’den saatler önce, saat 13.30’da polis Cihangir’deki Firuzağa Kahve’de oturanları mekandan dışarı çıkardı. İlerleyen dakikalarda polis, Cihangir'deki kafelerde oturan LGBT yurttaşlara saldırdı, Cihangir'de çok sayıda gözaltının olduğu bildiriliyor.

Polis, Cihangir'de basın emekçilerini de abluka altına aldı. 

Akarsu Yokuşu'nda gazetecileri kalkanlara ablukaya alan polis çemberden çıkamayan gazetecilere saldırdı. AFP Muhabiri Bülent Kılıç da darp edilerek gözaltına alındı.