İstanbul'da İsrailli gruplara yönelik saldırı için Türkiye’ye gönderilen İran menşeli hücrenin, İstanbul'da tasarladığı 2 eylemin son anda engellendiği öğrenildi. Hedefteki isimlerden birinin İsrailli emekli başkonsolos Yosef L.S. olduğu öğrenildi.

Yürütülen soruşturma çerçevesinde, 16 Haziran Perşembe günü Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) takibindeki İran menşeli bir suikast hücresine, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü birimlerince Beyoğlu'nda bir otelin de aralarında olduğu çok sayıda hedefte peş peşe baskın yapılmış; Türkiye'de İsrailli gruplara yönelik saldırı hazırlığı yaptıkları ileri sürülen İran istihbaratının yönlendirdiği şebeke üyeleri, silahlarla birlikte yakalanmıştı.

İddialarla ilgili soruşturma çok yönlü olarak devam ederken operasyona ilişkin elde edilen ayrıntılarda, Türkiye'ye girişlerinden itibaren MİT mensuplarınca ‘gölge' gibi takip edilen sabotaj timinin hedefinde, hareket halindeki İsrailli turistlerin ve eski ya da yeni diplomatik kimliğe sahip temsilcilerin yer aldığı tespit edilmişti.

Suriye ve Irak’taki İran güçleri üzerindeki rolü nedeniyle kilit konumda bulunan Albay Hasan Seyyad Hüdai’nin geçtiğimiz günlerde evinin önünde öldürülmesi, iki ülke arasındaki yükselen tansiyonu zirveye çıkarırken İran cephesinden İsraillilere yönelik ‘misilleme' tehdidi gelmişti.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, geçtiğimiz günlerde kişisel sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, İsrail’in ‘saldırı' iddialarını ‘gülünç' olarak nitelendirmiş, Tel Aviv’in Ankara-Tahran ilişkilerini bozmayı amaçlayan yaklaşım içinde olduğunu savunmuştu.

İstanbul Terörle Mücadele Şubesinde yaklaşık iki haftadır sorgulanan suikast hücresine mensup şüphelilerin, bugün ya da en geç yarın savcılığa sevk edilmeleri bekleniyor.