Toplumsal İstanbul

İstanbul’un önemli bir tarihi mirası, Koruma Kurulu onaylı yol genişletme çalışması nedeniyle yok oluyor. Kasımpaşa'da bulunan Divanhane Eski Karakolu’nun yıkımına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) itirazları, iptal başvurusu ve projeye gerekçe gösterilen yol güzergâhını değiştirmesine rağmen devam ediliyor.

İBB, iş makineli yıkımın gerçekleştirildiği çalışma için yargı sürecini başlattı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Divanhane'yi yıkmakta ısrarcı olduğunu söyledi, “Yol geçmeyecek ama Bakanlık ısrarla Osmanlı mirası yapıyı yıkıyor” dedi.

YOL DİYE TARİHİ BİNA YIKILIR MI?
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise Divanhane önünde basın açıklaması yaptı, yıkımı durdurmak için yargı sürecini başlattıklarını açıkladı:

Modern dünyanın hiçbir yerinde yol yapılıyor diye tarihi binalar yıkılmaz. Burası eşsiz bir değer ama yıkılma işlemi ile karşı karşıyayız. Tarihi alanda yol genişletme çalışması olduğu gerekçesiyle tarihi binanın yıkılma kararı verilmiş bulunuyor. Biz buna karşı çıkıyoruz. Buradaki binaya vurulan her darbenin bir eski eser suçu olduğunu ifade ediyoruz.