İstanbul'da dere yatağında bir vatandaşı darp edip 7 metre yükseklikten atan ve mahkemece serbest bırakılan kişiler hakkında, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Olay, İstanbul'un Bahçelievler ilçesinde meydana geldi. İddiaya göre 4 kişi, bir restoran sahibini araba alım satımı bahanesi ile dışarı çıkardı. Dışarı çıkardıkları restoran sahibinden para isteyen 4 kişi, daha sonra darp etmeye başladı. Saldırganlar daha sonra restoran sahibini yaklaşık 7 metre yükseklikten dere yatağına attı. Ağır şekilde yaralanan restoran sahibi çevredekilerin çağırdığı ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Dört saldırgandan ikisi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen saldırganlar, çıkartıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

İhlas Haber Ajansı (İHA), Bakırköy 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin itirazı üzerine serbest bırakılan şüpheliler için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldığını ve şahıslardan birinin askerde olduğunu, üçünün ise arandığını aktardı.

​Konuya ilişkin olarak HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç da bir açıklama yaptı. Koç, "Faillerin serbest bırakıldığı iddiaları ile ilgili olarak inceleme başlatılmıştır" dedi.

HAKİME İNCELEME BAŞLATILDI
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de, faillerin tutuklanmaması nedeniyle hakim hakkında inceleme izni verdiğini açıkladı.

Gül, şu açıklamayı yaptı:

İstanbul Bahçelievler’deki olayın şüphelilerine tutuklama tedbiri uygulanmamasına ilişkin olarak disiplin hukuku ve yargı etiği bakımından inceleme yapılması için HSK Başkanı olarak Kurul’a inceleme izni verdim.

Adalet, demokratik hukuk düzeninin can evidir. Yargı, adaletiyle tartışmayı bitirir, vicdanları teskin eder. Ancak, kamu vicdanını şoke eden bir karar varsa bunun arkasında meslek kuralları ve disiplin hukukuna aykırı bir durum olup olmadığını araştırmak da HSK’nın görevidir.

Olayda yargı kararının yargısal denetimi elbette kendi mekanizması içinde yürüyecektir. HSK denetimi bu mekanizmanın dışındadır. Kurul, tarafsızlık, bağımsızlık ve dürüstlük kurallarının kurumsal teminatı olarak bu çerçevede disiplin incelemesini süratle yerine getirecektir.

Adliyenin kapısı adaletin kapısıdır. O kapıdan giren her bir mağdur, her bir vatandaşımız adalet terazisinin yüreğine vereceği hak, hukuk ve vicdan duygusunu hissederek bu kapıdan ayrılmalıdır.