Serdar Yüce

Liderlerinden Cübbeli Ahmet'in 'yanmaz kefen', 'peygamber gösteren terlik' pazarlamasıyla ün yapan İsmailağa Cemaati, şimdi de inşa ettirdiği külliyenin harcına ortak olup "ahirete açılan kapıya bir adım daha yaklaşmak isteyen" gönüllüler arıyor. Bu ve benzeri ifadelerle yapılan tanıtımların ardında ise bir 'bağış satış sitesi' var. 

Bilindik e-ticaret sitelerinin mantığıyla kurulmuş olan 'İsmailağa Külliyesi' isimli siteye girenler, internetten kitap, sebze, oyun konsolu ve benzeri ürünler alır gibi 'sevap' satın alabiliyor... 'Sevap' diyoruz, çünkü İsmailağacılar bu bağış kampanyasını böyle pazarlıyor.

'DEV KÜLLİYE'DE YOK YOK
İsmailağa'nın sarayı, İstanbul Fatih'te gericilerin yoğun olarak konumlandığı Çarşamba'da inşa ediliyor. "Mahmud Efendi Hazretlerinin rehberliğinde âlim yetiştirme ve sünnet-i seniyyeye bağlılıkla temayüz etmiş İsmailağa Câmiası olarak büyük külliye projemizi mümtaz şehir İstanbul’un, özdeşleşmiş bulunduğumuz güzide semti Çarşamba’da hayata geçiriyoruz" ifadeleriyle sunulan saray, 2 bin metrekare alan üzerine kurulu ve 7 kattan oluşuyor. "Dev külliye" denilen inşaat henüz yolun başında ama içinde nelerin olacağı bile cemaate göre belli:

  • 5 bin kişilik aşevi
  • Yatılı yüzlerce hoca için ilimde ilerleme sınıfları
  • Ayda 20 bin telefona cevap verecek dînî meseleleri danışma servisi
  • Bin kişilik sohbet, toplantı, seminer, merasim salonları
  • 250 araçlık kapalı otopark

YILDA 150 BİN FETVA SÖZÜ
Senede 150 bin fetva sözü verilen külliye neden yapıldığını ise İsmailağa, "Ümmetin istikbâlini hedeflemekten ibâret olan İsmailağa hizmetlerininin bütününü, bu amaçla inşa edilen bir merkezde toplayarak, hizmetlerin kalitesini ve kapasitesini arttırmaya yönelik ihtiyacı karşılıyoruz" ifadeleriyle açıklıyor.

İSMAİLAĞA'DAN PAZARLAMA TAKTİKLERİ
Kaba inşaatının geçen yılın ortasında bitirildiği iddia edilen külliyenin internet sitesinde "aktif bağış kalemleri" diye de bir bölüm var. Bu bölümde 1 metrekara alçıpan 60 liradan, 1 metrekare asma tavan 100 liradan, 1 adet kompakt kapı 800 liradan satışa sunuluyor. Siteye girenler bu bağışları e-ticaret sitesinden ürün satın alır gibi yapıyor. Sepete eklenen 'bağışlar' kredi ve banka kartlarından ödeme yapılarak satın alınabiliyor...

'250 TL FARKLA KIYAMETE KADAR AÇIK KALACAK AMEL DEFTERİ'
Asıl mesele ise bu bağışların ne gibi taktikler kullanılarak pazarlandığı... Burada da İsmailağa'nın sosyal medyadaki gücü devreye giriyor. Cemaatin elemanları inşaatın bağış kampanyasını "İnşaatın küçücük bir kısmını üstlenerek ahirete açılan kapıya bir adım daha atın", "Sadaka-i câriyelerinizle, geleceğin âlimlerinin yetişmesine vesile olup kıyamete kadar açık kalacak bir amel defterine sahip olabilirsiniz" ve "Sevapların katlandığı bu Receb-i Şerîf ayında, kıyamet sabahına kadar kapanmayacak bir amel defterine sahip olabilirsiniz" gibi ifadelerle yürütüyor.