2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında 9 ay çalışmak için 150 kişilik temizlik personeli İş-Kur üzerinden Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğünde işe alındı. Önceden kura ile alınan temizlik işçileri bu yıl liste yöntemine göre alım yapıldığı söylenmekte.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünde temizlik işçisi olmak için binlerce kişi geçici de olsa bir işim olsun umuduyla Amasya İş-Kur Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Geçmiş yıllarda olduğu gibi kura yöntemi ile alımın yapılacağı beklentisi başvuru yapanlara tam bir hayal kırıklığı yaşattı.

İşe alınacak 150 temizlik işçisi için herhangi bir kura çekimi yapılmaması ve listenin AKP İl Başkanlığında hazırlandı iddiası tepkilere neden oldu.

Yaklaşık 3 ay önce benzer bir durum İl Özel idaresinin 17 kişilik işçi alımında da yaşandığı iddia edilmekte. AKP’ye yakınlığı ile bilinen kişiler kura çekilmeden, liste yöntemi ile Amasya İl Özel İdaresinde işe alındığı da iddialar arasında. 

CHP'li Ramis Topal, 'Gelinen noktada ayrımcılık, partizanlık, eşitsizlik hat safhaya ulaşmıştır. Aynı şehirde yaşayıp eşit vergi ödeyen vatandaşın devlet hizmetinde ya da devlet kurumlarının yaptığı işe alımlarında iktidar partisine en çok oy çıkan yerden ya da iktidar partisi ile organik bağının olması ayrımcılığın, eşitsizliğin en somut göstergesidir.' şeklinde konuştu.

Ramis Topal, kamu vicdanı adına iddialar hakkında yetkililere 7 soru sordu:

1-İşe alım sürecinde liste yöntemi uygulanırken hangi şartlar ön planda tutulmuştur?

2-İşe giren personelin tamamının iktidar partisine oy veren kişilerden olması tesadüf müdür?

3-Kura ile değil de liste yöntemiyle işe alımların gerçekleşmesinin açıklaması nedir?

4-Bundan sonra ki yapılacak işe alımlarda liste yöntemi uygulamaya devam edecek misiniz?

5-Bu ülkede yaşayan vatandaşları işe alırken partizanlığa, ayrımcılık yapmaya devam edilecek mi?

6-Bu ülkede işe girmek için AKP’li olma zorunluluğu mu var? İnsanlar evine ekmek götürebilmek için iş ararken AKP’ye kayıt olmak zorunda mıdır?

7-Yaşanan işsizlik yirmi yıla yakın ülkeyi yöneten iktidarın ayıbı, utancı değil midir?