İngiltere merkezli gazete The Times, Hamas’ın siber saldırı ve karşı istihbarat faaliyetleri yürütmek amacıyla İstanbul’da gizli bir merkez kurduğunu iddia etti.

Batılı istihbarat kurumların kaynaklarına dayandırılan habere göre, söz konusu merkez Hamas’ın İstanbul’daki resmi bürosundan ayrı faaliyet gösteriyor ve AKP hükümetinin bilgisi dışında kuruldu.

Merkezin doğrudan Hamas lideri Yahya Sinvar’a bağlı olduğu belirtilirken, başında ise Samakh Saraj’ın bulunduğu kaydedildi.

Haberde, merkezin üç misyonu olduğu ve ilkinin silah yapımında kullanılmak üzere çift kullanımlı aygıtların satın alınması olduğu bilgisi dikkat çekti.

Bir diğer faaliyeti ise aralarında Gazze’deki Filistin Yönetimi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin Orta Doğu ve Avrupa’daki büyükelçilikleri gibi Hamas’ın Arap dünyasındaki düşmanlarına karşı siber operasyonlar gerçekleştirmek.

Ayrıca merkezin gözetleme ve teftiş görevi yürüttüğü ve bu çerçevede Hamas’a sadakatinden şüphelenilen üyelerin de yer aldığı çeşitli sorgulama faaliyetlerini de gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Haberde ayrıca Türkiye’deki diğer Hamas üyelerinin merkezden haberdar olmadığı, Erdoğan hükümetinin de bilgilendirilmediği kaydediliyor.

 Haberde geçtiğimiz yıllarda Hamas’ın Arap dünyasındaki üslerinin çoğunu kaybettiğine dikkat çekiliyor. Bunda Mısır ve Batı yanlısı Arap rejimlerin, Arap Baharı devriminin arkasındaki Müslüman Kardeşler hareketine sırt çevirmesine ek olarak süregelen iç savaş nedeniyle Hamas’ın Suriye’deki ana bürosunu kapatmak durumunda kalması da önemli rol oynuyor.