Gülen Cemaati yapılanmasının 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimi sonrası ilk davayı açan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Üyesi Harun Kodalak, "o dönemde  Türkiye Cumhuriyeti ordusu pilotlarının yüzde 95'i FETÖ'cüydü” dedi.

Gülen Cemaati'nin 15 Temmuz darbe girişimine karşı ilk soruşturmayı açan, dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Üyesi Harun Kodalak 15 Temmuz öncesi pilotların yüzde 95’inin FETÖ’cü olduğunu iddia etti. 

Kodalak o dönemde FETÖ'nün darbe girişiminde bulunacağı yönünde bir bilgi almadığını, ancak bunu öngördüğünü, devlet büyüklerine de sözlü ve yazılı rapor olarak aktardığını söyledi. Kodalak ayrıca  "KPSS soruşturması" yaptıklarında 460- 470 küsur rütbeli askeri tespit ettiklerini belirtti.

AA’dan İsmet Karakaş’a konuşan Kodalak, FETÖ'nün 40 yıllık büyük bir organizasyon olduğunu, arkasında da muhakkak dış güçlerin ve güçlü istihbarat servislerinin bulunduğunu dile getirdi. 

‘40 YILI İLMEK İLMEK DOKUDULAR’

FETÖ'nün din kisvesi altında bir "cemaat" gibi yapılandığını aktaran Kodalak, şunları kaydetti:

"Din kisvesi altında, dini yapılanma altında, bir cemaat örtüsü, örgüsü altında yapılanıp gerçekte Türk milletini ve Türk devletini yok etme projesiydi. Pensilvanya'daki örgüt elebaşının kendi ifadesiyle, 40 yıl 'ilmek ilmek' dokudular. Tabiri caizse 'olmazları' başardılar. Şu anlamda olmazları başardılar; devletin içine sızma, devletin tüm kurumlarına asker, polis, sivil tüm kurumlarına sızma başarısını gösterdiler. Devlet içinde o kadar çok güçlendiler ki tabiri caizse küçük bir fiske darbesiyle devleti yıkabilecek güce ulaştılar 40 yıl içinde. Ama ne oldu 15 Temmuz gecesi, öncelikle Allahutaala'nın yardımıyla birlikte, bu millete, bu devlete, bizlere, sizlere bu bin yıllık ihanet girişimi o gece milletimizin de kahramanca direnişiyle önlendi."

‘DARBE GİRİŞİMİNİ ÖNGÖRDÜM, YAZILI VE SÖZLÜ RAPOR VERDİM’

Darbe girişiminin yaşandığı gün, mesai bitiminden sonra evine geçtiğini belirten Harun Kodalak, 21.00 sularında da dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen ve iki polis müdürü ile buluştuklarını, bu buluşmada yaklaşık bir hafta sonra yapılması planlanan operasyona ilişkin konuşmaların geçtiğini bildirdi.

Kodalak, 21.45 sıralarında kendisini oğlunun aradığını ve darbe girişiminden haberdar ettiğini belirtti.

‘KPSS SORUŞTURMASINDA RÜTBELİ TESPİT ETTİK’

FETÖ ile mücadeleye 15 Temmuz'dan önce başlanıldığını hatırlatan Kodalak, "KPSS soruşturması yaptık, devam ediyorduk. Dördüncü, beşinci dalgalarını yapmıştık. O an itibarıyla biz 460 ya da 470 küsur tane rütbeli askeri tespit etmiştik, FETÖ'cü askeri. Nereden? KPSS soruşturmasında eşlerinden tespit etmiştik. Ve zaten 15 Temmuz gecesinden sonraki günlerde tamamına yakını darbenin içindeydiler. Tabii ki hepsi derdest edilip gereği yapıldı." dedi.

‘PİLOTLARIN YÜZDE 95’İ FETÖ’CÜYDÜ’

Kodalak, "Hava Kuvvetleri yapılanmasının, Türkiye Cumhuriyeti ordusu pilotlarının yüzde 95'i FETÖ'cüdür o dönemde. Biz bunu ispatladık. Bu; bilgi, belgelere dayalıdır. Bizde olduğu gibi onlarda da vardı. Dolayısıyla tabii ki bizim iddianamemizin, bu soruşturmamızın onların klasik darbe hevesini hızlandırdığına inanıyorum." dedi.

Kodalak, KPSS soruşturmalarında eşlerinden ötürü tespit edilen rütbeli askerlerin isimlerini Genelkurmay Başkanlığına gönderdiklerini, gönderilen bu isimlerin darbe girişimi nedeniyle müebbet hapse mahkum edilen eski korgeneral İlhan Talu'nun çekmecesinden çıktığını anlattı.