Uzgel, iktidarın Ortadoğu ülkelerine asker gönderme politikalarını tarihsel gerekçelere dayandırmasına tepki göstererek "Osmanlı Döneminde bulunduğun her yere asker göndermeye kalkarsan nasıl başa çıkacaksın? Yemen'e de asker gönder o zaman" dedi.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı İlhan Uzgel, iktidarın Ortadoğu ülkelerine asker gönderme politikalarını tarihsel gerekçelere dayandırmasını eleştirerek "Osmanlı Döneminde bulunduğun her yere asker göndermeye kalkarsan nasıl başa çıkacaksın? Yemen'e de asker gönder o zaman" dedi. Uzgel, "Bu göç meselsinde bir tuhaflık olduğuna" dikkat çekti.

GÖÇ MESELESİNDE BİR TUHAFLIK VAR

Uzgel, göç meselesinde bir tuhaflık olduğuna işaret ederek "Türkiye'nin Suriye'ye 900 km.lik bir sınırı var. IŞİD geldiğinde, bombalama olduğunda burdan insanların Türkiye'ye kaçması anlaşılır bir şey. Afganistan'ın sınırındaki Pakistan'da da böyle oldu. Afganistan'dan Pakistan'a 3 milyon civarında göçmen oldu. Bu anlaşılır. Fakat Afganistan'ın en batı sınırı ile Türkiye'nin en doğu sınırı arasında 2 bin km var. Dolayısıyla buraya doğru göç dalgasının başlamasında bir tuhaflık var." dedi. 

Uzgel, 2 bin km.lik bir yolculuğa dayanmanın zor olduğunu, zaten bu nedenle genç erkeklerin daha çok geldiğini ifade etti. Uzgel, Afganların  İran üzerinden göç ettiğini ancak Türkiye'nin hala İran'la bir temas kurmadığını ifade ederek "bu durumu çok tuhaf karşılıyorum" dedi. Uzgel, "Bu kadar insan senin ülkenden 2 bin km nasıl gidiyorlar da benim ülkeme geliyorlar diye bir sorgulama bile yok" dedi.

"BM Türkiye'de 116 bin Afgan olduğunu söylüyor ama muhtemelen daha fazladır ve bu sayı şişmeye başlayacaktır" diyen Uzgel, "Bir topluma onar yıl arayla kitlesel göç zerk etmek doğru değil" dedi.

HEM TALİBAN KONUSUNDA BOCALAMA HEM GÖÇ KONUSUNDA BİR SESSİZLİK VAR

Uzgel, iktidarın hem Taliban konusunda bocalama içinde olduğuna hem de göç konusunda derin bir sessizlikte olduğuna dikkat çekerek "kamuoyunu kendi haline bırakma durumu var. Bunu bilinçli de yapıyor olabilirler" dedi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NIN PAYLAŞTIĞI TABLOYA TEPKİ

Uzgel şöyle devam etti:

"Türkiye'de 100 yıl önce Libya'daydık diyor. Osmanlı döneminde bulunduğumuz her yere asker göndermeye kalkarsanız... Bununla nasıl baş edeceksiniz? O zaman Yemen'e de gönderelim, Cezayir'e de gönderelim. Bununla baş edemesiniz.

Libya diyor ki askerlerinizi çekin, Şam (Suriye) diyor ki askerlerinizi çekin ama Savunma Bakanı sanki başka ile gidiyormuş gibi Kuzey Irak'ta birlik teftiş ediyor. Bağdat yönetimi diyor ki, "Biz egemen bir ülkeyiz, bize haber bile verilmiyor." diyor. Afganistan'a bakıyorsunuz Taliban 'sizi işgalci sayarız' diyor. Bir ülke sorunlara bu kadar askeri olarak angaje olmamalı...

Ondan sonra Türkiye, 1920'lere gönderme yapıyor. 'Biz 100 yıl önce de burdaydık' diye. 100 yıl önce Türkiye böyle bir Türkiye değildi, Afganistan da böyle bir Afganistan değildi ama. Türkiye o zaman NATO ülkesi değildi, bağımsız bir ülkeydi. Afganistan ise modernleşmeye çalışan bir ülkeydi" 

D.Havin Güngör