İstanbul Sultangazi’deki Gazi Mahallesi Kent Ormanı’nda Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un, ‘dur’ ihtarına uymadıkları gerekçesiyle öldürülmesine ilişkin yargılanan 4 polise 24 bin 300 TL para cezası verildi. Polislere verilen ceza, 24 ay takside bölündü.

Yaşları 15 ile 18 arasındaki 5 arkadaş, 14 Nisan 2017’de Gazi Kent Ormanı’na gitmiş, park çıkışında polisin ‘dur’ ihtarına uymadıkları gerekçesiyle araçları tarandı. 23’ü araca isabet eden toplam 35 kovan bulunan olay yerinde Barış ve Oğuzhan hayatını kaybetmiş, 2 kişi de yaralanmıştı.

Dört polisin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme’ suçlamasıyla 3 yıldır yargılandığı davada karar çıktı. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen duruşmada mahkeme, sanık 4 polise ayrı ayrı ‘bilinçli taksir ile birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma’ suçundan önce 6 yıl hapis cezası verdi.

Verilen cezalara indirim uygulayan mahkeme heyeti, bunu 3 yıl 4 ay hapse çevirdi. Daha sonra bu cezayı 24 bin 300 TL para cezasına çeviren mahkeme, bunu ise 24 taksitlere böldü.

‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN ADALETİ VARMIŞ DİYENLER DUYSUN’
Duruşmada kötüleşen Oğuz Erkul’un annesi Seyran Erkul ve Barış Kerem’in annesi Melike Taş, Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı. Seyran Erkul şöyle konuştu:

Çekin, çekin Türkiye Cumhuriyeti’nin adaleti varmış diyenler duysun. Ben 4 yıldır ona güvendim. Adalet var diye, yavrumu toprağa koydum kanı yerde kalmayacak diye güvendim. Yavruma para biçtiler. Saz çalmak hata mu? Müzik söylemek hata mu? Ben ellerimle gönderdim arkadaşının doğum gününe. Kabahati neymiş, saz çalmakmış. Korkmayın bu kadar sazdan. Saz adam öldürmüyor. Adalet dedim, paraymış bedeli benim yavrumun. Duyun 4 yıldır mahkeme köşelerinde sürünüyorum. Kalbim durdu yüreğim durdu. Hatalıların üstü örtülüyor. Gazi Mahallesi’ymiş hatalı, polislerin kabahati yokmuş. Mahallesinin parkında saz çalarak türkü söyleyen benim yavrummuş hatalı olan. O vakit herkes öldürsün birbirini. Benim de münasebetim var o vakit ben de öldüreyim. Ben 4 yıldır yaşamıyorum aslında.

Küçük kardeşi var soruyor bana ‘Anne abim nerede?’. Ben daha onun yanıtını veremedim. Ben daha ona anlatamazken umutlarım burada suya düştü. Ben vereyim o parayı onlara, Oğuzhan’ımın pahası para değil. Nerede görülmüş bir otomobile 36 kurşun sıkmak? Nerede görülmüş bir yavrunun üstünden 10 kurşun çıkması? Dağda terörist arıyorlar, Türk bayrağının altına gizlenmiş teröristler var. Avukatım diye cübbenin altına gizlenmiş teröristler var.