Avrupa Birliği (AB) ve Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Belarus-Polonya arasında yaklaşık iki haftadır devam eden ve çok sayıda mültecinin yaşamını yitirdiği, sınırda sıkışan binlerce mültecinin de yaşam mücadelesi verdiği krize karşı hâlâ çözüm üretilemedi. Olağanüstü Hal ilan edilen bölgeye gazetecilerin, yardım örgütlerinin girişlerinin engellendiği belirtiliyor. 

Mültecilerin Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçaklar ile taşındıkları iddia edilmişti. Belarus havayolu şirketi Belavia’nın, THY ile işbirliği içinde 4 ila 7 uçuş düzenleyerek her uçuşta 180 göçmeni İstanbul’dan Minsk’e taşıdığı iddiaları, THY ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından reddedildi. 

Belarus-Polonya sınırındaki yaşanan mülteci krizini değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, Belarus-Polonya sınırında yaz aylarından itibaren tansiyonun yüksek olduğunu ve bu durumun Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko tarafından mültecileri sınıra yığma politikasıyla gündeme geldiğini dile getirdi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Berivan Altan'a konuşan Özsoy, Lukaşenko’nun kendine yönelik yaptırımlara karşı Ortadoğu ülkelerinden mültecileri Polonya sınırına yığdığını ifade ederek, “Irak’tan, Suriye’den getirilen insanlar önce Minsk’e sonrasında da sınıra gönderiliyorlar. Avrupa’ya geçmeye çalışıyorlar. Bu mültecilerin tehdit olarak kullanılmasını daha önce Türkiye’de de gördük. Lukaşenko, Avrupa yaptırımlarına bir şekilde cevap vermek için içler acısı bir durumu ortaya çıkarmış durumda” diye konuştu.

'SORUNUN ÇÖZÜLMESİ KOLAY DEĞİL'

Federe Kürdistan Bölgesi’nden gelen 41 kişilik bir mülteci grubuna ilişkin iki ay önce de Polonya sınırında kriz yaşandığını belirten Özsoy, “O dönemde girişimler yaparak, Avrupa Konseyi’nin (AK) ilgili birimlerini harekete geçirmeye çalışmıştık ve bir şekilde çözüldü. Ancak şu andaki mesele çok daha büyük ve sayı çok fazla. Çözülmesi de o kadar kolay değil. Lukaşenko AK ile çalışmıyor. Sınırda koca bir insanlık dramı yaşanıyor. Orada şimdiye kadar soğuktan birçok insanın öldüğü bilgileri geliyor. Sorun çözülmezse tam bir facia yaşanır” diye belirtti.
 
Polonya-Belarus sınırında bulunan birçok mültecinin ailesinin sorunun çözümü için kendilerine de başvurduğunu aktaran Özsoy, “Herkes Lukaşenko’yu eleştiriyor. Mültecileri dünyanın her yerinden toplayıp, Avrupa sınırına yığmasını eleştiriyor ama artık mesele basitçe eleştirme değil. Avrupa Birliği üyesi Polonya, 15 bin askeri daha sınıra yığdı. Sınırları militarize ederek, askerleştirerek çözmeye çalışıyorlar. Bu da insani değil” ifadelerini kullandı.

KOMİTE SINIRA GİTMEYE HAZIRLANIYOR

AB’nin mülteci krizinin muhatabı olduğunu dile getiren Özsoy, sorunun çözümü için AK Parlamenterler Meclisi’nde Sol grup üzerinden girişimlerde bulunduklarını söyledi. Bunun yanı sıra AK Parlamenterler Meclisi Göç Komitesi’ni Polonya sınırına gitmesi için girişimleri olduğu bilgisini veren Özsoy, şöyle devam etti: “Daha önce Yunanistan krizinde gidilmişti. Acilen Polonya sınırına gidip, oradan yetkilileri göreve davet etmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. AK Parlamenterler Meclisi Daimi Komitesi’ne acil bir gündem olarak bunu sunduk. Süreçleri hızlandırmaya ve hassasiyet oluşturmaya çalışıyoruz. Kurumları harekete geçirmek için uluslararası alandaki dostlarımızı mobilize etmeye çalışıyoruz.”
 
THY VE İNSAN KAÇAKÇILIĞI İDDİALARI
THY’nın mültecileri Belarus’a taşıdığı iddialarının çok güçlü olduğunu belirten Özsoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarıyla bunu inkar etmesine karşın Avrupa ve Almanya’da bu duruma dair istihbarat raporlarının bulunduğuna dair haberlerin basına sızdığını söyledi.

Türkiye’den Antalya, İstanbul ve Minsk’e çok sayıda seferler yapıldığı iddialarının olduğunu da ifade eden Özsoy, “İddialar o kadar güçlü ki THY’nin Avrupa Birliği’ne uçuşlarının da engelleneceğine dair bilgiler söz konusu. Bu iddialar doğruysa THY insan kaçakçılığı yoluna da girmiş oluyor. Rusya ve Türkiye’nin mültecileri sınıra götürdüğüne dair iddialar var” dedi.