MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, AKP ve MHP kurmaylarının seçim sistemindeki değişiklikler konusunda masadan anlaşamadan kalkmalarına dair kulis haberlerini yorumladı.

Mehmet Ali Kulat, Ayşe Sayın'ın BBC Türkçe'de yazdığı kulis bilgilerini destekleyen açıklamalar yaptı. Kulat, AKP ve MHP'nin yalnızca yüzde seçim barajı konusunda anlaştıklarına dair yorumların da kesin olmadığını ifade ederek "yüzde 7 seçim barajı da değişebilir çünkü bu yüzde 7'nin ittifak dışı mı ittifak içi mi olacağı konusu tartışılıyor. Çünkü eğer ittifak içi bir barajdan bahsediyorsak o zaman yeni bir baraj konuyor demektir. Demokrasinin geniş çevreleri kucaklayan bir fotoğraf yerine, temsil yeterliliği adına tam tersi onu sınırlayan bir durum söz konusu olacak. Eğer ittifak dışı bir barajdan bahsediliyorsa HDP dışında ciddi bir muhatabı yok bunun. Çünkü ittifakla giriliyor genel itibariyle seçime" dedi. 

Kulat, yüzde 5'in de pazarlıklar içinde olabilceğini ifade ederken barajın tamamen pazarlıktan çıkarılabileceğini de ifade etti. Kulat, baraj çalışmalarının bir başka bahara kalabileceğini de söyledi. Kulat, hesapların çarşı- pazara uymadığını ifade ederek Cumhur İttifakı ortağı olan Büyük Birlik Partisi'nin buna itirazının olacağını söyledi. 

Yüzde 1'in bile çok önemli olduğu bir seçime gidildiğini hatırlatan Kulat, bunu millete giderek değil de masa başı matematik hesaplarla aşmaya çalıştığında işin bereketinin de olmadığını ifade etti.

MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA GİZLİ OYLAMA YAPILSA...

Güçlendirilmiş parlamenter sistemin iktidarın gündemin olup olmadığının sorulması üzerine Kulat şu yanıtı verdi:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bütün milletvekilleri, kendilerini çok fazla etkisiz eleman olarak görüyorlar. Bunun için Ak Parti bir şekilde güçlendirilmiş parlamenter sistemi gündemlerine taşıyabilir ancak bunun zamanlaması çok çok önemli. Muhalefetin elinde bu argüman varken böyle bir değişiklik yaparsa bu muhalefetin lehine olur. Muhalefet söylem olarak der ki; 'Benim dediğime geldiniz'... Ama şunu söyleyim, eğer şu an sadece milletvekilleri arasında bir seçim yapılsa ve 'güçlendirilmiş parlamenter sistem mi, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi mi' deseniz, eğer bu oylama 'gizli oy- açık tasnifle' yapılsa, neredeyse oy birliği ile güçlendirilmiş parlamenter sistem çıkabilir. En azından bireysel yaptığımız görüşmelerde iktidar tarafının milletvekillerinin de bu konuya böyle yaklaştığını söyleyebilirim."