Ankara, ülke tarihinde keşfedilen tek büyük doğalgaz yatağı olan Sakarya sahasındaki gazı ‘ulusal imkânlarla çıkaracağını’ daha önce defalarca söylemişti.

Ancak verilerin ABD’li şirketlerle paylaşılması ileriki dönemde resmi bir işbirliğine gidilmesi ihtimaline işaret ediyor.

Reuters’e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili, geçen yıl Ağustos’ta açıklanan keşfin ardından bazı yabancı şirketlerin sahaya ilgi gösterdiklerini ancak Ankara’nın bu ilgiye pek sıcak bakmadığını ifade etti.

Yetkili, “Ancak bu dönemde Exxon Mobil ve Chevron bu keşiflerle birlikte TPAO ile görüştüler ve buraya dair verileri aldılar. Türkiye orada çok daha yüksek miktarda gaz olduğunu ve yeni keşiflerle birlikte buradaki miktarın çok daha yüksek seviyelere ulaşacağını düşünüyor” dedi.

BAKANLIK VE ŞİRKETLER SESSİZ KALDI
Yetkili ABD’li iki şirketin verilerini incelediğini ifade ederek “Bu alanda birlikte çalışmak için biraz daha zaman ve keşif miktarının biraz daha yükselmesini beklemeye karar verdiler” diye konuştu. 

Enerji Bakanlığı konu hakkındaki sorulara yanıt vermedi. Chevron sözcüsü, şirketin ticari konular hakkında yorum yapmadığını söylerken Exxon Mobil sözcüsü sorulara cevap vermedi.

Kendisine ait neredeyse hiç doğalgaz kaynağı olmayan Türkiye; Rusya, Azerbaycan ve İran başta olmak üzere yılda ortalama 45 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.

Enerji Bakanlığı’nın tahminlerine göre saha, ilerleyen yıllarda tam ölçekli üretime geçtiğinde yurtiçi tüketimin üçte biriyle yarısı arasında bir bölüm sahadan karşılanabilecek.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta rezervin 135 milyar metreküp artışla 540 milyar metreküpe yükseldiğini açıklamıştı.