Çeviri: Ercan Çankaya

Deutsche Welle’nin geçtiğimiz haftaki Gare katliamından sonra vuku bulan gelişmeleri derlediği haberinde Erdoğan’ın Gare katliamını milliyetçiliği körükleyerek kendisine destek devşirmek için kullandığı öne sürüldü. Haberde Erdoğan’ın 2023 seçimlerinden önce HDP’yi kapattırmayı tasarladığı iddia edildi.

Açılım sürecinin 2015’te sona ermesinden bu yana PKK, içlerinde asker ve polislerin de olduğu Türk vatandaşlarını kaçırıyordu. Geçtiğimiz hafta Gare’de PKK’nın elinde esir 13 Türk vatandaşı katledilmişti. Esirlerin PKK tarafından katledilmesinden sonra insan hakları aktivistleri ve muhalif siyasetçiler, AKP hükümetini esirler konusunda şeffaf olmamakla suçlamıştı.

‘YILLARDIR AKIBETLERİNDEN HABER ALINAMIYORDU’
İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) göre 13 rehineden hiçbirinin ailesi yıllardır yakınlarının akıbeti hakkında bir bilgi alamıyordu.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Murat Bakan, hükümetin Meclis’te bu konuyla ilgili soru önergelerinin pek çoğunu yanıtsız bıraktığını söylemişti. Aileler, yıllardır devletin konuya kayıtsızlığından şikayet etmekteydi.

CHP, Kuzey Irak’ta katledilen 13 yurttaşın ölümünden iktidarı sorumlu tutarken CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Meclis konuşmasında Cumhurbaşkanı’nın bugüne dek rehineleri kurtarmak için hiçbir şey yapmadığını söyleyerek dikkatleri üstüne çekmişti.

‘SİYASİ ŞOV’
Olayla ilgili bir diğer ilginç gelişme de Erdoğan’ın memleketi Rize’deki AKP kongresindeki konuşması sırasında katledilen rehinelerden birinin annesini aramasıydı. Erdoğan, katledilen yurttaşın şehit olarak Peygamber’e Cennet’te komşu olduğunu belirterek “her anneye böyle bir şeref nasip olmaz” dedi. Ardından intikamının çok yakında alınacağı sözünü verdi.

Muhalefet, Erdoğan’ın telefon görüşmesini siyasi bir şov olarak nitelendirdi. Haberde, Erdoğan’ın katledilen 13 yurttaşı kullanarak milliyetçi duyguları körüklemeye çalıştığı öne sürüldü. Bu şekilde Cumhurbaşkanı’nın kendisine destek devşirmeye çalıştığının altı çizildi.

HDP, 2023 SEÇİMLERİNDEN ÖNCE KAPATILACAK MI?
Erdoğan, aynı konuşmasında HDP’yi PKK terörünün resmi yardakçısı olmakla suçlayarak Türkiye’de PKK’yı terör örgütü olarak tanımayan bir siyasi parti olamayacağını dile getirmişti.

Erdoğan’ın konuşmasından önce aralarında HDP il ve ilçe yöneticilerinin de olduğu 718 kişi Gare’deki katliam nedeniyle tutuklanmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın yeterli kanıta dayanmayan iddiasına göre tutuklananlar PKK’yla ilişkili.

Haberdeki iddiaya göre siyasi gözlemciler, Erdoğan’ın ileride gerçekleşecek bir parti kapatmayı meşru hale getirmek için HDP’yi bir suç örgütü olarak lanse etmeye çalıştığını dile getiriyor.

2023 seçimlerinde HDP yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e girerse AKP’nin Meclis çoğunluğunu kazanabilmesine imkansız gözüyle bakılıyor.