İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, CNN TÜRK canlı yayınında Ahmet Hakan’ın konuğu oldu. Çataklı, son dönemde büyük tepki çeken sığınmacılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

‘KAÇ SIĞINMACI VAR' SORUSUNUN CEVABI OLMAZ

Çataklı’nın sığınmacı konusunu anlattığı sırada Ahmet Hakan tarafından sorulan soruya verdiği karşılık da dikkat çekti. Hakan’ın “Peki toplamda kaç sığınmacı var?” sorusuna yanıt veremeyeceğini belirten Çataklı, “Bunu yüzde 100 kimse bilemez” dedi.

Çataklı’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Ülkemize toplu olarak gelenlere geçici koruma statüsü verdik. Suriyeli sığınmacıların sayısı 3 milyon 762 bin 889. Bundan daha fazla yok. Dönem dönem sayı değişiyor ikamet izni ile kalanlar fakat onlar aynı kişiler değil. Uluslararası olarak da gözetim altında yürüyen bir süreç bu. Toplamda ortaya çıkan rakam ise 5 milyon 497 bin 33 kişi. İkamet izniyle kalanlar. Bunlar düzenli göçmenler. Ülkemize yasal yollarla gelmiş, vize ve ikamet izni almış, düzenli kapsamlı göçmenler. Yabancı ülkelerin temsilcileri arasında olanlar var. Bunlar sığınmacı değiller. İkamet izniyle kalanların sayısı ise 1 milyon 414 bin 776.

SURİYELİ SAYISI 2017’DEN SONRA YATAYA GEÇTİ

2016’dan sonra gelenlerin sayısı hızla düşmeye başladı. Burada ne oldu? Biz önce Fırat Kalkanı operasyonu yaptık. Orada 1 milyon 300 bin Suriyeli orada yaşıyor. Operasyonu yaparak o insanları orada tuttuk. Zeytin Dalı operasyonuyla 550 bin, Barış Kalkanı operasyonuyla 300 bin, Bahar Kalkanı operasyonuyla 4 milyon kişi orada tutuldu. Bu sayede 10 milyon göçmene çıkma ihtimali olan bir rakamı bu sayede 3 milyonda tuttuk. Yalanı bir sanat haline getirmiş olanlar hayali yalanlarını topluma pompalamaya çalışıyorlar. Bizim iki stratejimiz var. Biri güvenli alan oluşturup yeni göçleri dışarıda karşılamak.

GÖNÜLLÜ VE ONURLU DÖNÜŞ YAPACAKLAR

Gönüllü, güvenli ve onurlu olarak dönüş yapacaklar. Teşvik ederek göndereceğiz. Biz Suriyelilerle ilgili en kötüyü görmüş ve kitlesel akını durdurmuşuz. Asayiş olaylarına karışanlar sınır dışı ediyoruz.