Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun ölümünün ardından zaten bir süredir parçalanma halinde bulunan İsmailağa Cemaati'ndeki son gelişmeleri okurlarıyla . 

'İsmailağa'da yol ayrımı: Cübbeli Ahmet kopabilir  ' başlıklı yazısında İBDA/C'nin İsmailağa'nın yerleştiği Çarşamba semtinde ilk kez bomba patlatmadığını, örgütün 1995'te semtte tesettürlüler için kıyafet satan Tekbir Giyim'e bombalı saldırı düzenlediğini hatırlatan Saymaz, "İBDA/C'liler 27 yıl sonra bu kez nifak bombasını İsmailağa'nın göbeğine bırakıverdi. Failin kimliği belli: Saadettin Ustaosmanoğlu" dedi; ardından şunları kaydetti:

"Ustaosmanoğlu, 1999-2005 yılları arasında İBDA/C'den cezaevinde yattı. Örgütün görüşleri doğrultusunda dergiler çıkardı ve kitaplar yazdı. Halen bu çizgideki Kökler Derneği'nde faaliyet gösteriyor. Derneğin Youtube kanalında dini sohbetler veriyor.

İsmailağa'nın şeyhi olan Mahmut Ustaosmanoğlu'nun, yani cemaat içi adıyla Mahmut Efendi'nin yeğeni.

Ustaosmanoğlu, bir yıldır 'Cübbeli Ahmet' lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü'yü eleştiriyor, onu Rus din adamı Rasputin'e benzetiyordu. Ünlü'nün insan ticareti iddiasıyla yargılandığı davadaki özel ilişkilerini diline doluyordu.

'CÜBBELİ'Yİ DIŞLADILAR'
Cübbeli ise suskunluğunu korudu. Ta ki Mahmut Efendi'nin cenazesine kadar. Şeyhin cenazesinde Cübbeli'yi dışladılar.

Geçen ay Mahmut Efendi vefat edince, cenazesi İsmailağa'da Beykoz Grubu denilen Marifet Derneği'nin Çavuşbaşı'ndaki külliyesine getirildi. Zaten Mahmut Efendi, bakıma muhtaç olduğu yıllar boyunca Çavuşbaşı'daki bu külliyede kalmıştı. Eşi de beraberindeydi.

Marifet Derneği'nin lideri olan, Mahmut Efendi'nin bacanağı Muhammed Keskin ise Cübbeli'den hazzetmiyor. Bu yüzden Saadettin Ustaosmanoğlu, Mahmut Efendi'nin cenazesini yıkarken, Cübbeli'nin su dökmesine izin verilmedi.

Cübbeli, şeyhinin cenazesini diğer müritlerle birlikte görebildi. Cenaze işlemlerinin kararlaştırıldığı heyete alınmadı. Cenazede protokolün dördüncü sırasına itildi. Cübbeli de gemileri yaktı ve 30 Haziran'daki ilk sohbetinde şunları söyledi:

'Efendi Hazretlerimize bir bardak su döktürmediler. Su dökenlerde kim var biliyor musun? Bana 'Rus Papazı' diyen Saadettin Ustaosmanoğlu.'

ŞANTAJLI TEHDİT
Ustaosmanoğlu, 5 Temmuz'daki sohbetinde Cübbeli'ye şantaj tehdidiyle yanıt verdi. Cübbeli'nin başka şeyhe biat ettiğini, 'Mezarım türbe olur mu?' diye sorduğunu, Mahmut Efendi'nin ne kadar yaşayacağını sorduğunu ileri sürdü.

Endonezya'dan kadın getirdiğini, Mısır'da pavyon sokağında dolaştığını, Lübnan'dan kadınla döndüğünü iddia etti. Şöyle meydan okudu: 'Erkeksen şeyhliğini ilan et. Et de kasetlerini patlatalım.'

Cübbeli Ahmet, şantaj tehdidi üzerine dava açtı.

İSMAİLAĞA ÜÇE BÖLÜNEBİLİR
Ustaosmanoğlu'nun İsmailağa'nın avlusuna bıraktığı bomba, tarikattaki fay hatlarının daha da kırılmasına yol açacak. Hali hazırda Mahmut Efendi'nin postuna oturan dünürü Hasan Kılıç üzerinde bile uzlaşma sağlanamadı. Kılıç'ı salt Mahmut Efendi'nin oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu'nun idare ettiği İsmailağa Vakfı destekliyor.

Keskin'in Marifet Derneği, Kılıç'a biatini açıklamadı. Cübbeli Ahmet ise suskun. Mahmut Efendi'nin hiç kimseyi halife göstermediğine dair videolar dolaşıma sokuldu.

Görünen o ki Kılıç'ın vefatından sonra İsmailağa'dan üç cemaat çıkacak.

İlki, Ustaosmanoğlu Ailesi'nin yönetimindeki İsmailağa Vakfı.

Bu grubun şeyhinin Ahmet Ustaosmanoğlu olacağı iddia ediliyor. Ustaosmanoğlu'nun yerini damadı Mahmut Eren'e bırakabileceği ileri sürülüyor. Reformist olmakla suçlanan Eren'in bürokratların ve siyasetçilerin katılabilmesi için tarikatın kurallarını esnetebileceği kaydediliyor. Ahde Vefa İlim ve Hizmet Derneği'ni kuran Eren'in Anadolu'yu dolaştığı vurgulanıyor.

İkincisi, Marifet Derneği.

Bu derneğe bağlı medreseler ve Kuran kursları var.

Mahmut Efendi'nin eşi halen hayatta ve kadınlar üzerinde etkili.

Üçüncüsü, tahmin edileceği gibi Cübbeli Ahmet olabilir.

Cübbeli Ahmet'in HAYDER adlı bir yardım derneği ve Lalegül TV adlı bir televizyon kanalı bulunuyor. Cübbeli'nin kendisi tarikat ehli olmakla birlikte cemaatinin çoğunluğu değil.

'BU KEZ BÜTÜN İSMAİLAĞA'YI VURDULAR'
Cübbeli, Kılıç'tan sonraki şeyhin seçimle belirlenmesi görüşünü savunuyor. Şeyhliğin Menzil, İskenderpaşa ve Süleymancılarda olduğu gibi babadan oğula ve kayınpederden damada bırakılmasına karşı çıkıyor. Bu 'demokratik' yöntem, tarikatın en popüler siması olan Cübbeli'nin postu ele geçirmesi sonucunu beraberinde getireceği için İsmailağa ve Beykoz grupları 'Hayır' diyecektir.

Cübbeli Ahmet, yakın bir gelecekte yolunu ayırabilir.

Dedim ya... İBDA/C'liler Çarşamba'da ilk kez bomba patlatmıyor. Fakat bu kez bütün İsmailağa'yı vurdular."