Tapuda İBB’ye tahsis edilmiş olan ve mülkiyeti İBB’de bulunan Taksim Gezi Parkı, alınan kararla "Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı"na devredildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2008'de yapılan 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 30. Maddesi gereğince İnönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel, Cumhuriyet mevkii 751 ada 4 parselin mülkiyeti, 'Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na geçti.

Devir işleminin 12 Mart 2021 tarihi ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden Vakıflar Genel Müdürlüğüne tescil edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2008'de yapılan kanuni düzenleme 'Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idareler, köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş Vakıf Kültür Varlıkları Mazbut Vakfına Devrolunur' ibaresi yasa ile kanunlaştırılmıştır. Bu kapsamda, 2008'den 2019'a kadar 647 eser, 2019'dan bu yana ise yine 367 eser Vakfına dönüştürülmüştür. Mülkiyeti vakıf olup da Vakfına rücu edilmeyenlerin ise çalışmaları devam etmektedir."

‘HUKUKEN VE MANTIKEN İZAHI MÜMKÜN OLMAZ’
Jurnal Türkiye'den Onur Dalar'a açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası’nın önceki dönem genel başkanı Eyüp Muhcu böyle bir kararın hukuki tartışmaları sebep olacağını söyledi:

Gezi Parkı arazisinin mülkiyeti normalde İBB’nin tasarrufundadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi durumunda siyasi iktidarın bir takım tasarruflar düşündüğü varsayılabilir. Hukuken tartışmalı bir süreç doğar. İBB bu hizmeti yapacak donanıma, kadroya ve birikime sahipken bu arazinin devredilmesinin hukuken ve mantıken izahı mümkün olmayacaktır. Böyle bir durum hayata geçtiği takdirde; Gezi Parkı konusunda bir takım kaygı verici amaçlar güden bir siyasi bir anlayışla karşı karşıya kalacağız demektir.

"GEZİ'Yİ SAVUNMAKTAN HEP GURUR DUYDUK"

TMMOB Başkanı Emin Koramaz ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "#GeziParkı’nın mülkiyeti İBB’den Saray’a devredilmiş. Gezi direnişi; ağaca, doğaya ve kamusal mekânlara sahip çıkma iradesinin zirvesidir. İktidarın kabusu budur. Biz mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları olarak Gezi’yi savunmaktan hep gurur duyduk, bundan sonra da duyarız!" ifadelerini kullandı.