Yargı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) sözleşmeli avukat personel alımı sınavının, “Hukuki denetime açık, şeffaf ve objektif kriterlere uygun” yapıldığına karar verdi. İstanbul 6. İdare Mahkemesi, “Sözlü sınav sonucunda verilen 68,33 puanlık sınava notunda hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” dedi.

İBB’nin 20 Aralık 2019’da yaptığı avukat alımı sınavında aldığı puanı az bulan ve bunun için sınavın iptal edilmesi için mahkemeye başvuran Avukat Taner Türe’nin açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin kararında, Avukat Taner Türe’nin istemi şöyle belirtildi:

20 Aralık 2019 tarihinde yapılan sözlü sınava katılan davacı tarafından sözlü sınav sonucunda verilen 68.33 puanlık sınav notunun ve bu sınav notuna yaptığı itirazın reddine ilişkin işlemin; bu sınava mezuniyet notuna göre 1. sırada girmeye hak kazandığı, sınavda sorulan soruları cevapladığı, haksız ve hukuka aykırı olduğu iddia edilerek iptaline karar verilmesi istenilmektedir.

Odatv'de yer alan habere göre; İBB’nin sözleşmeli personel alımı kapsamında avukat pozisyonu için yapılan sözlü sınava katılan Av. Taner Türe’ye sınav sonucunda 68,33 puan verildi. Aldığı puana göre işe alımı yapılmayan Türe’nin açtığı dava ile ilgili olarak Mahkeme kararında özetle şöyle denildi:

Uyuşmazlığa konu olayda, dosyaya sunulan bilgi ve belgeler ile davacının sözlü sınavına ilişkin kamera kayıtlarının incelenmesinden; sözlü sınava ilişkin oluşturulan 3 kişilik sınav kurulu üyesince davacıya 5 ayrı sınav konusuna ilişkin hazırlanan beş ayrı fanus içerisinden kura çektirilmek suretiyle sorular sorulduğu, sınav konularından, sırasıyla Anayasa, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Etik İlkeleri ve Mahalli İdarelerle İlgili Temel Mevzuat konuları için 15’er tam puan, Mesleki ve Uygulamalı Bilgi ve Yeteneği konusu için ise 40 tam puan belirlendiği, davacı tarafından verilen cevaplara göre jüri üyelerince 1., 2. ve 4. soru için tam puan 3. soru için Başkan tarafından puan verilmediği, diğer üyeler tarafından 5’er puan verildiği, son soru için ise 20’şer puan verilmek suretiyle sınav sonucunun 68.33 puan olarak belirlenerek soru numaraları ile tutanağa bağlandığı görülmekte olup, kamera kaydının incelenmesinden dava konusu sınavın sorularının önceden belirlendiği, sınavın şeffaf ve objektif yapıldığı, davacı tarafından verilen cevaplara göre takdir edilen puanların hakkaniyetli olduğu görülmektedir.

Oybirliğiyle alınan Mahkeme kararının sonuç bölümü ise şöyle:

Bu durumda, hukuki denetime acık, şeffaf ve objektif kriterlere uygun olarak 20.12.2019 tarihinde yapılan sözlü sınavda belirlenen puanın davacının verdiği cevaplara uygun olduğu değerlendirilerek, sözlü sınav sonucunda verilen 68,33 puanlık sınava notunda ve bu sınav notuna yaptığı itirazın reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.