İBB, İstanbul Havalimanı'nda çalışan 700 takside yaptığı denetimde farklı yazılım kullanarak fazla ücret alan 400 taksiyi bağladı...

İBB, İstanbul Havalimanı'nda çalışan 700 takside yaptığı denetimde taksimetreleri standartlara uygun olmayan 400 taksinin çalışma iznini askıya aldı.

İddiaya göre farklı yazılım kullanan taksilerde taksimetre ücreti yüzde 8-10 daha fazla çıkıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bayramdan hemen önce, İstanbul Havaalanı’nda hizmet veren 700 taksiden 400’ünün çalışmasını durdurdu. 

NTaksi yazılımının, İBB’nin belirlediği taksimetre ücretiyle uyumlu olmadığı, bu yazılımla yüzde 8-10 arasında daha fazla taksimetre ücreti alındığı iddia ediliyor.

Peş peşe iki taksi: Biri 282 TL, diğeri 304 TL

Halk TV'nin haberine göre; yaklaşık bir yıldan fazladır devam eden şikayetlerle ortaya çıktı. Bir aile, İstanbul Havalimanı’ndan 2 taksiye bindi, peş peşe Pendik’e gitti. Peş peşe giden 2 taksiden biri 282 lira yazarken diğeri 304 lira yazdı. Aile hemen şikayetçi oldu. Aynı yere peş peşe giden iki taksideki farkın farklı taksimetreden kaynaklandığı öne sürülüyor.

'Kendi yazılımlarını kullanıyorlar'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaynakları; havalimanı taksileri İ-taksi’nin taksimetre yazılımını kullanmaları için İBB tarafından defalarca uyarıldığını ancak kendi yazılımlarını kullanmaya devam edince bayramdan önce 400 taksinin faaliyetinin durdurulduğunu belirtti.

İBB kaynakları, "Kendi yazılımlarını geliştirmişler. Bütünüyle denetim dışı. Uyarılarımıza rağmen kendi yazılımlarını kullanmaya devam ettiklerinden taksilerin çalışması durduruldu. Fakat bayramda çalışamayıp mağdur olmamaları için geçici olarak açıldı. Bayramdan hemen sonra İstanbul Taksiciler Odası ve Havaalanı Taksiciler Kooperatifi’yle bir araya gelinerek çözüm sağlanacak" dedi.

Aracı bağlanan taksici: Kooperatif mecbur etti

İstanbul Havalimanı’ndan çalışan ve ruhsatı askıya alınan bir taksici, mecbur bırakıldıklarını iddia ederek "İ-taksi aplikasyonunu taksiye bağlamak zorundayız yoksa ruhsat alamayız. Yani aracımızda i-taksi aplikasyonu var fakat bunun yanında Ntaksi aplikasyonu da var ve taksimetre Ntaksi üzerinden çalışıyor. Havalimanı Kooperatifi bizi Ntaksi aplikasyonunu kullanmaya mecbur etti." dedi.