AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi olan KİPTAŞ’a ait gayrimenkullerin iktidara yakınlığı ile bilinen dernek ve vakıflara satıldığı ortaya çıktı.

Satış listesinde arazi alanlar arasında AKP’ye yakın dernek ve vakıflardan Önder İmam Hatipliler Derneği, Türkiye Diyanet Vakfı, İlim Yayma Vakfı ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucusu olduğu TÜGVA da var.

TÜGVA ve Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV, KİPTAŞ’tan farklı tarihlerde Başakşehir, Arnavutköy ve Fatih’te toplam 7 gayrimenkul satın almış. Bu arazilerden bazılarına yurt yapılmış.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “TÜRGEV ve TÜGVA başta olmak üzere 18 ayrı gayrimenkul, yine aynı vakıf ve derneklere satılmış. Bu arsaların satıldığı günkü toplam bedeli 98 milyon lira” ifadelerine yer verdi.

İBB Meclisi’nin son oturumunda konuyu gündeme getiren Balyalı, “Bu satışı yapılan arsaların çoğu İBB’den satın alınmış. Yani araya KİPTAŞ konularak hülle yapılmış. Arsalar ihaleyle satılmış ama ihalelere katılanlar hep tanıdık isimler olmuş. Yani ‘al gülüm ver gülüm’ olmuş” dedi.

AKP döneminde İBB’nin şirketi KİPTAŞ tarafından gerçekleştirilen satışların bazıları:

  • İlim Yayma Vakfı, Fatih’te iki gayrimenkulü 2016’da toplam 1 milyon 850 bin 847 liraya,
  • Türkiye Diyanet Vakfı, Fatih’te 360 metrekarelik bir konut alanını 2018’de 2 milyon 570 bin liraya,
  • Önder İmam Hatipliler Derneği 2018’de Fatih’te 446 metrekarelik bir ticaret alanını 18 milyon 500 bin liraya
  • TÜGVA, Eyüp’te 2 bin 143 metrekarelik sosyal ve kültürel tesisler fonksiyonundaki boş arsayı 2019’da 29 milyon 990 bin liraya satın almış.
  • ENSAR Vakfı Başakşehir’de 12 bin 559 metrekarelik özel ilköğretim tesisleri alanını 2013’te 4 milyon 652 bin liraya satın almış.