AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası kısıtlamaları açıkladığı konuşmasında yapılacağını duyurduğu Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu Açılış Töreni’ne katıldı.

"Açılış programımızı koronavirüs tedbirleri nedeniyle kısıtlı bir katılımla gerçekleştirmek zorunda kaldık" diye Erdoğan "Salgını hep birlikte tedbirlere uyarak en kısa zamanda atlatmayı düşünüyoruz. Gerek siyasi çalışmalarımızı, gerek görüşme ve kabullerimizi salgın gerçeğine göre düzenliyoruz" ifadelerini kullandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgını kapsamında bugüne kadar 156 ülkeye ve 9 uluslararası kuruluşa yardım sağlandığını belirterek, "Salgın nedeniyle ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan bazı ülkelere bütçe desteği vermeye çalışıyoruz. Özel sektörümüz de kamusal alanlardaki çabalarımıza katkı sağlamaktadır" dedi.

Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde:

Türkiye olarak salgının ilk günlerinden itibaren uluslararası toplum ile iş birliği içerisinde hareket ettik. Birleşmiş Milletler’in yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, G20, Mikta, Türk Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer uluslararası platformlardaki faaliyetlerde hep ön saflarda yer aldık. Bugüne kadar 156 ülkeye ve 9 uluslararası kuruluşa yardım sağladık. Salgın şartlarında gıda güvenliği sorunu yaşayan ülke ve bölgelere destek oluyor, yaşlılar, engelliler, kimsesiz çocuklar gibi dezavantajlı gruplara yönelik 16 ülkede özel programlar gerçekleştiriyoruz. Gelişmekte olan bazı ülkelerde yerel kaynaklar kullanılarak kişisel koruyucu malzeme üretilmesine yönelik eğitim programları düzenliyoruz. Salgın nedeniyle ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan bazı ülkelere bütçe desteği vermeye çalışıyoruz. Özel sektörümüz de kamusal alanlardaki çabalarımıza katkı sağlamaktadır.

AKP'li Cumhurbaşkanı'nın "bazı ülkelere bütçe desteği vermeye çalışıyoruz" sözleri akıllara pandeminin başladığı ilk günlerde IBAN paylaşarak ''Biz Bize Yeteriz Türkiye'' kampanyasını getirdi. Erdoğan Mart ayında sosyal medya hesabından IBAN numaraları paylaşarak yurttaşlardan kampanyaya destek vermelerini istemişti.

Twitter'da '#bizbizeyeteriz', '#ZIRNIKYOK', '#IBAN' gibi hastag'ler açılarak AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına tepkiler yağmış, yapılan eleştirilerin büyük çoğunluğu, tüm halkın, iş insanlarının ve diğer tüm kesimlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı 'karşılıksız' yardım paketleri beklentisinde olduğu ancak devletin IBAN numaraları vererek milletten para istediği yönünde yapılmıştı.

Erdoğan'ın IBAN paylaşımına destek kendisine yakın isimlerden gelmişti. Bütçesi ile sürekli gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da "Maaşını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş" paylaşımı ile destek vermişti.