Türkiye’de 68 kuşağının ve devrimci hareketin önderlerinden Hüseyin Cevahir katledileli bugün 50 yıl oldu. Cevahir bugün ülkenin birçok noktasında anılacak. 1 Haziran 1971'de, 26 yaşında katledilen Hüseyin Cevahir, yüksek öğrenim için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdi.

Bu dönemde sosyalist hareket içerisinde yer alan Cevahir, SBF Fikir Kulübü'ne katıldı.

Fikir Kulüpleri Federasyonu'nun Dev-Genç'e dönüşüm sürecinde Mahir Çayan ile birlikte hareket etti. Ardından THKP-C'nin oluşumunda yer aldı. THKP-C'nin 1971 yılında başlattığı silahlı mücadeleye geçiş evresinde etkin rol aldı. Mahir Çayan ile birlikte Ankara'dan İstanbul'a geçerek burada eylemlerine devam etti. 29 Mayıs 1971'de İstanbul-Maltepe'de Mahir Çayan ile birlikte saklandıkları evde kuşatıldılar. Üç gün süren kuşatma 1 Haziran sabahı Hüseyin Cevahir'in katledilmesiyle son buldu. Evden ölü olarak çıkartıldığında vücudunda 25 kurşun vardı. Çayan ise yaralı olarak yakalandı.

Devrimci gençliğin önderlerinden Mahir Çayan, olay sonrası yaptığı açıklamada şöyle demişti:

Biz içerideyken İlkay Demir'den benim tipimi sormuşlar. O da, tam aksine olarak esmer, hafif saçları dökülmüş tarzında kasten yanlış bilgiyi polislere vermiş. Bu tarifler maalesef Hüseyin'in tarifine uyuyor ve bu yüzden Hüseyin'i ben zannıyla benim her zaman nöbet tuttuğum yerde öldürmüşler. Hüseyin'den 25 kurşun çıkmış. Bu bir cinayettir!