Gazeteci Fikret Bila halktv.com.tr’de yayımlanan yazısında, Macaristan Başbakanı Orban’ın seçim öncesinde yaptığı gibi Türkiye’de de hükümetin bazı temel ürünlerin fiyatlarını dondurmaya hazırlandığı belirtti. Hükümetin, un, yağ, şeker, sıvı yağ gibi temel ihtiyaç ürünlerinde belli bir tavan fiyatını belirleyeceğini söyleyen Bila, marketler ve bakkalların ürünleri vatandaşa sabit fiyattan satacağını, gerçek fiyatla sabit fiyat arasındaki farkı da devletin market ve bakkallara ödeyeceğini kaydetti.

Hükümetin bugüne kadar fahiş fiyatla mücadele edeceğiz diyerek marketlere cezalar yağdırdığını şimdi de fiyatları sabitleyerek marketlerin masum olduğuna karar verdiğini belirten Bila, şu soruları sordu:

İktidarın hatalı ekonomik kararları nedeniyle fiyatı yüzde 100’ün üzerinde artmamış ürün neredeyse kalmadı. Fiyatların hangi birini sabitleyecekler? Ekmeği, unu, makarnayı mı? Eti, kıymayı, sütü mü? Domatesi, patatesi, marulu, salatalığı mı? Elektriği mi, doğal gazı mı? Benzini mi, mazotu mu, LPG’yi mi? Şehir içi otobüs, dolmuş metro, metrobüs fiyatlarını mı? Şehirlerarası otobüs fiyatlarını mı? Otomobil fiyatlarını mı? Ev fiyatlarını mı? Kiraları mı?

Hangi mal ve hizmetlerin fiyatı sabitlenecek ve satıcılara aradaki fark ödenecek? Üretim maliyetlerini düşürmeden fiyat sabitleme talimatıyla enflasyon önlenebilir mi?

'SEÇİME YÖNELİK GÖZ BOYAMA ÖNLEMLERİ'
Fikret Bila yazısının devamında şunları belirtti:

Önlenemez. Fiyat artışları devam eder. Satıcıya Hazine’den ödenecek fark büyür. Fiyatlar serbest bırakılınca yine fırlar ve halk yüksek enflasyon altında ezilmeye devam eder.

Bu yöntem gerçeği kabul etmek yerine onu yok sayarak seçime yönelik göz boyama önlemleridir. Seçime doğru, “fiyatları dondurduk, enflasyonu durdurduk” diyebilmek için Hazine’ye daha fazla yük bindirmek, açıktan para basmak ve böylece gerçek enflasyonu körüklemek dışında bir işe yanamaz. Bu önlemlerin foyası bir süre sonra otaya çıkar. Eğer, “atı alan Üsküdar’ı geçene kadar vatandaşı oyalar, oyunu alırız” düşüncesiyle yapılacaksa vatandaşın buna kanması o kadar da kolay değil.

Macaristan örneği veriliyor. “Orban yaptı, biz de yapar seçimi kazanırız” diye düşünenler varsa, iki ülke arasında çok büyük farklar var. Orban seçime doğru bu kararı aldığında Macaristan’da enflasyon oranı yüzde 7,4’tü. Türkiye’de enflasyon TÜİK’e göre bile yüzde 61 ve Bakan Nureddin Nebati’ye göre Aralık ayına kadar yükselmeye devam edecek.