Meram’daki ırkçı saldırıda hayatını kaybeden ailenin yakınlarını ziyaret eden Hüda Kaya, iktidarın kutuplaştırıcı dilinden cesaret alan saldırganların ırkçı saldırıları gerçekleştirdiğini söyledi.

Bir yanıyla devam eden “doğa afetleri”, söndürülemeyen orman yangınları, yaşamı tahrip eden sel, canlıları ve insanları zor koşullara sürüklerken, öte yandan ötekileştirici siyasi dilin etkisiyle yaygınlaşan “ırkçı saldırılar” ülkeyi adeta bir kaos ortamına itiyor. Ülkenin en büyük sorunu halini alan “ırkçılık” faşist grupların saldırılarının yeniden şekillenmesine neden oluyor. Antalya’da yol kesen paramiliter güçler, Kürt oldukları için insanları katleden ırkçı gruplar, ülkenin sürüklendiği kaoslu ortamı gözler önüne seriyor.

Konya’nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy’de ırkçı saldırı sonucunda katledilen Kürt ailenin yakınlarını ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, konuya ilişkin Jinnews’e değerlendirmelerde bulundu. AKP iktidarının Türkiye’yi derin bir uçuruma götürmeye ve her geçen gün tabloyu ağırlaştırmaya devam ettiğini vurgulayan Kaya, “Topluma yaşattıklarıyla, çaldıklarıyla, talan ettikleriyle, katlettikleriyle hesabını veremeyecekleri bir yükümlülüğün farkına vardıkça, toplumu şiddetle, nefretle, ötekileştirmeyle birbirine karşı hedef göstermeye ve linç kültürünü toplumda gündemleştirmeye çalışıyorlar” sözlerine yer verdi.

'MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Katliama ilişkin görüştükleri kişilerden dinledikleri ve şahitlikler doğrultusunda,  failin ailesinin siyasal bağlantılarının her boyutuyla vahim gerçekler taşıdığının altını çizen Kaya, “AKP-MHP faşizan politikalarına sırtlarını dayayan tetikçiler nedeniyle HDP’lilerin ve Kürt halkının nasıl bir hayati riskle karşı karşıya olduklarını bir kez daha gördük. En apolitik Kürt aileleri bile bu saldırıdan sonra yaşamlarının risk altında olduğunu ve her an bir saldırıya uğrayacaklarmış gibi endişeli olduklarını gördük” dedi. Hiçbir saray menfaatini ve mevkiinin halka bu acıyı yaşatma hakkı olmadığını vurgulayan Kaya, “Tekçi ve faşizan politikalarını toplumda hala sürdürmeye çalışan AKP’nin tüm suçlarına, infazlarına karşı dün olduğu gibi bugün de yarın da mücadele edeceğiz. Bu katillere, bu canilere bu cesareti veren, yol açan, koruyan ve destekleyen tüm yetkililer de hesabını verene kadar bu olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

'BESLENDİĞİ ZEMİNLER VAR'
Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun olayın sıcaklığından dolayı karşılaşabileceği gerçeklerden çekindiği için yapacakları ziyareti iptal etmiş olabileceğini ifade eden Kaya, “Bununla beraber hala adalet arayışında olduğumuz birçok olay hakkında verdiğimiz önergeler AKP-MHP yönetimi ve milletvekilleri tarafından reddediliyor. Çünkü bu faşizan duygulara sahip bir komşu işi değil, beslendiği zeminler var. Bunların hepsinin takipçisi olacağız” şeklinde konuştu. Olayın bu raddeye gelmesinin, AKP ve MHP’nin halkı birbirine karşı düşmanlaştıran ve hedef gösteren dilinden kaynaklandığını söyleyen Kaya, bu ailenin Kürt kimliklerinin hedef alındığını dile getirdi.