Halkın hukuk bürosu yaşamının 37 yılını hapishanelerde geçirmiş ağır hasta tutuklu Ali Osman Köse’nin tedavi edilebilmesi için tahliye çağrısında bulundu.

Sivil toplum kuruluşları ve Halkın Hukuk Bürosu, hayatının yarısını cezaevlerinde geçirmiş hasta tutuklu Köse'nin hapishanede daha fazla tutulmasının yaşamını risk altına sokacağını belirtiyor.

Yaşam hakkının herkes için kutsal bir hak olduğunu savunan yurttaşlar, gerek sosyal medyada gerekse basın açıklamalarıyla Ali Osman Köse’ye özgürlük talebinin kabul edilmesi yönünde mücadele veriyor. TAYAD’lı aileler her çarşamba günü Çağlayan Adliyesi ve Adli Tıp Kurumu önünde Köse için basın açıklaması gerçekleştirip, tahliye talebinde bulunuyor.

63 yaşındaki tutuklu Köse’nin sağlık durumu hakkında Halkın Hukuk Bürosu, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Köse’nin tedavi hakkının engellendiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Müvekkilimiz Ali Osman KÖSE’nin böbreğinde bulunan 9 cm’lik kistin alınması gerekiyor. Ancak muayene edildiği Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğunluk nedeniyle ameliyat tarihi belirlenemiyor. Ali Osman Köse’nin böbreği 12 cm bunun 9 cm’i kanserli kitleden oluşuyor. Kanserli kitlenin daha da yayılmadan, büyüyerek diğer böbreğine baskı yapmadan alınması gerekli aksi halde kanserli kitle diğer organlara da yayılacak. Durumun bu kadar acil olmasına rağmen COVID nedeniyle yaşanan yoğunluk ve doluluk gerekçe gösterilerek ameliyat tarihi verilmiyor. Ali Osman Köse’nin tedavi-sağlık hakkı tutuklu bulunuyor olması nedeniyle devletin denetimi altındadır.

Doluluk, yoğunluk gibi gerekçeler karşısında müvekkilin başka bir sağlık kuruluşuna başvurma olanağı bulunmamaktadır. Kaldı ki, bağımsız hekimler tarafından muayene edilmesi için yapılan başvuru reddedilmiştir.

Ali Osman Köse'nin tedavi edilebilmesi için tahliyesi zorunludur. Ancak bugüne kadar Tekirdağ 1. İnfaz Hakimliği ve AYM'ye yapılan başvurular sağlık durumu gözetilmeden reddedilmiştir.