‘Herkes İçin Adalet’ kampanyası başlatan HDP, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) infaz yasasının iptali için başvuruda bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın da aralarında bulunduğu HDP Meclis grubu ve çok sayıda avukat AYM önünde bir araya geldi.

‘HERKES İÇİN ADALET’ 
Üzerlerinde ‘Herkesi İçin Adalet’ yazılı yelekler olan HDP’liler, AYM önüne gelmeden önce yüzlerce polis AYM’nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Atatürk Parkı içinde konumlandırıldı. Parkın çıkışına barikat kuran polis kimsenin dışarı çıkmasına izin vermezken, HDP’liler açıklamalarını park içinde yapmaya karar verdi.

‘AYM, 8 AYDIR GÜNDEMİNE ALMADI’
HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, infaz yasasında yapılan düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle 8 ay önce AYM’ye taşındığını hatırlattı. AYM’nin 8 aydır bu başvuruyu gündeme almadığına dikkati çeken Dede şöyle konuştu:

‘İNFAZ DÜZENLEMESİ İPTAL EDİLMELİ’ 

Bu hukuka aykırı düzenlemeyi iptal etmedi. Türkiye cezaevleri tarih boyunca sürekli hak ihlallerinin sürekli yaşandığı merkezler oldu. Uygulamalara biz avukatlar ne yazık ki tanıklık etmekteyiz, genel olarak yaşanan hak ihlallerine ek olarak pandemi sebebiyle getirilen kısıtlamalar ve pandemi döneminde sözüm ona mahpusların yaşam koşullarını düzenlemek adına bir düzenleme yaptığını söyleyen AKP MHP iktidarı bu düzenleme ile ne yazık ki, cezaevindeki mahpusların yaşamlarını çekilmez hale getirdi. O günlerde de biz bu infaz yasasının hukuka aykırı olduğunu dile getirdik.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Herkes İçin Adalet” kampanyasının ilk eyleminin ilk etkinliğini AYM önünden başlattıklarını kaydetti.

'AYM ÜZERİNDE AMELİYAT İŞLEMİ DEVAM EDİYOR'
Beştaş, “ 8 Şubat’ta “Herkes İçin Adalet” kampanyamızın startını Ankara’da verdik. 4 ay boyunca Türkiye’nin her yerinde adalet çığlığını halkımızla beraber kadınlarla, gençlerle, adalet arayanlarla beraber yükselteceğiz. Bugün adalet ekmek kadar, su kadar acil bir ihtiyaç olarak önümüzde duruyor. Bu adalet talebinin karşılanmaması ve adalet talebinin görülmemesinde yargının içinde bulunduğu konumu hiç kimse inkar edemez. AYM, Anayasa’ya uygunluk denetimi yapan bireysel başvurularla hak ihlalleri konusunda kararlar veren yasama organının Anayasa’ya uygun çalışıp çalışmadığını denetleyen ve tabi ki iktidarın eylemlerini etkinliklerini ve kanunlarını denetleyen en üst organdır. Hak ve özgürlüklerin Anayasaya uygun bir yasama ve yürütme faaliyetinin, hak ve özgürlüklerinin garantörü olmak zorundadır. Ama bugün AYM üzerinde ameliyat işlemleri devam ediyor” diye konuştu.

Üzerlerinde “Herkesi İçin Adalet” yazılı yelekler olan HDP’liler, AYM önüne gelmeden önce yüzlerce polis AYM’nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Atatürk Parkı içinde konumlandırıldı. AYM’nin önünde bulunan cadde üzerinde polis yoğunluğu dikkat çekti. Parkın çıkışına barikat kuruldu ve kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmedi.