HDP'li Saruhan Oluç, Emine Erdoğan'ın 'porsiyonlarınızı küçültün' sözlerine tepki gösterdi. Oluç, "Daha neyi küçültecekler? Halkın sofrasında küçültecek bir şey bırakmadınız ki..." dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında son yapılan zamanlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12 zam geldiğini hatırlatan Oluç, "Türkiye, tarihinin en derin krizlerinden birini yaşıyor, pandeminin yakıcı etkileri devam ediyor. Bu zamların 1 Temmuz'da yapılması da memur ve emeklinin Temmuz ayı itibariyle alacağı enflasyon farkını düşük tutmak için yapılmıştır. Yani aslında bu iktidar memura, emekliye ve halka karşı hile yapmıştır, tuzak kurmuştur" dedi.

Emine Erdoğan'ın çağrısına tepki

"Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) iktidarı devam ettiği sürece, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devam ettiği müddetçe, ülkenin yönetimi Cumhur İttifakının elinde olduğu sürece işsizliğin, yoksulluğun, ekonomik krizin ve zam yağmurunun sonu gelmeyecektir" diyen Oluç, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı kararnamesiyle bir tasarruf genelgesi yayınlandı. Bu tasarruf genelgesi tartışılırken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan bir öneride bulundu. Öneri neydi? Porsiyon küçültün! Cumhurbaşkanının eşi halka 'Porsiyon küçültün' dedi. Peki hangi koşullarda porsiyon küçültmeyi önerdi?

"Yoksulluk sınırı Türk-İş'in açıklamasına gör,  2 bin 865 lira olmuş, asgari ücret 2 bin 825 ile yani yoksulluk sınırı asgari ücretin üstüne çıkmış, 10 milyondan fazla asgari ücretli var Türkiye'de yani aileleri ile birlikte 40 milyon insan açlık sınırı altında yaşıyor. 

"Cumhurbaşkanının eşi 'Porsiyon küçültün' diyor. Daha neyi küçültecekler, halkın küçülteceği bir şey kalmadı, halkın sofrasında bir şey bırakmadınız. Bunu gerçekten siyasi olarak değerlendirmenin ötesinde insani açıdan böyle bir cümlenin kurulmasını ayıp olarak nitelendiriyoruz. Ayıp!

"Saray'ın günlük harcaması 8.6 milyon"

"2020 yılında Saray'a ayrılan bütçeye göre, Saray'ın bir günlük harcaması 8.6 milyon TL'nin üzerindedir. Bakınız, sadece günlük harcamadan bahsediyoruz. Bu rakam 3700'den fazla asgari ücretlinin 1 aylık maaşına denk geliyor.

"Saray'da tasarruf yapmayacaksanız da nerede yapacaksınız? Örtülü ödeneğe 2020 yılında ayrılan paya baktığımızda 5.5 milyar TL'nin üzerindedir. Örtülü ödenek 2 milyon 326 bin asgari ücretlinin 1 aylık maaşına denk gelmektedir.

"Nereye gidiyor bu örtülü ödenek, bilmiyoruz. Cumhurbaşkanının uhdesinde, istediği yerlere harcıyor, kontrol edilemiyor. Siz Cumhurbaşkanlığı giderlerinden ve harcamalarından tasarruf yapmayacaksanız da kamu kurumlarına gazete alınmaması yoluyla mı tasarruf yapılabileceğini düşünüyorsunuz?