HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesinin 2014 yılından itibaren sürekli açık verdiğine yönelik iddialar doğru mudur? Doğru ise oluşan bu açık, neden Sayıştay raporlarında yer almamıştır?” diye sordu.

Kaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Sayıştay’ın Saray için hazırladığı rapora göre, 2014 yılında Sarayın toplam bütçe harcaması 244,6 milyon iken bu tutar her yıl aratarak 2019’da 3,6 milyara ulaştığını belirtti. 2014’teki personel giderinin 44,1 milyon iken, 2019’da bu tutarın 258,3 milyon olduğuna dikkat çeken Kaya, şu ifadeleri kullandı:

Cari transferler tutarı ise 2,1 milyondan, 388,5 milyona yükselmiş. Mal ve hizmet alımları 75,3 milyondan 1,8 milyara çıkmış. En küçük belediyede bile onlarca usulsüzlüğü ve kamu zararını raporuna taşıyan Sayıştay’ın, bilinen 3 milyarı aşan bütçesi, her gün bir yenisini öğrendiğimiz yeni saray inşaatları, lüks araçlar, uçan ve yüzen saray misali hava ve deniz araçlarına sahip Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin tek bir maddede bile yer verilmemesi kamusal güven ve şeffaflığa uymuyor ama en önemlisi Sayıştay’ın görev alanlarının daraltılması, görev ve yetkiyi doğru kullanmamasına yol açmaktadır.

Kaya, Oktay’a şu soruları yöneltti:

“-Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesinin 2014 yılından itibaren sürekli açık verdiğine yönelik iddialar doğru mudur? Doğru ise oluşan bu açık, neden Sayıştay raporlarında yer almamıştır?

-Sayıştay’ın uygun görüş verdiği mali tablolar her yıl rapor ekinde olurken son yıl rapordan ayrılmasının gerekçeleri nelerdir?

-Sayıştay raporlarının tümünde, raporu hazırlanan kurumdaki personele ve sayılarına ait tüm veriler bulunurken sarayın personel sayılarının bu raporda bulamamasının gerekçeleri nelerdir?

-Cumhurbaşkanlığı bütçesinden cari transfer adı altına yapılan aktarımlar 2017’de 11.5 milyon iken 2018’de 40.3 milyona, 2019’da ise 388.5 milyona neden yükselmiştir? Bu durum neden Sayıştay raporunda izah edilmemiştir?

-Cumhurbaşkanlığı bütçesinden cari transfer adı altına yapılan aktarımlar, hangi kişilere, hangi derneklere, vakıflara, sandıklara transferler edilmiştir?

-Sayıştay’ın, 6 yıldır bu denetimsizlik ayrıcalığının gerekçeleri nelerdir?

-Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılan denetimlerde, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili birçok konunun raporlara geçirilmediği iddiası doğru mudur?

-Sayıştay’a, hazırlaması gereken bu görev ve rapor çalışmalarında siyasal bir yaptırım söz konusu mudur?”