Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, TBMM’de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a Elazığ’da “Alevi köyüne okul yaptırmam” diyen İl Milli Eğitim Müdürünü sordu. Kaya “Bu tür ayrımcı ifadelerle bir çeşit nefret söyleminde bulunan Milli Eğitim Müdürü hakkında herhangi bir soruşturma başlatıl mıdır? İdari yaptırım uygulanmakta mıdır?” sorusunu yöneltti.

Elazığ’ın Uzuntarla Köyünde yer alan okulun hasar gördüğü gerekçesi ile yıkılması sonrasında köydeki çocuklar 18 km uzaklıktaki bir okula nakledilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırımlarında yer alan yeni okulun da İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtük tarafından engellendiği ortaya çıkmıştı. Muhtar Ali Özarslan ile gerçekleştirdiği görüşmede aleni bir şekilde muhtara “Ben Alevi köyüne okul yaptırmam” diyen İl Milli Eğitim Müdürü Gürtük’ü TBMM’de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a soran HDP Milletvekili Hüda Kaya “Asli görevinin, eğitimin herkese ücretsiz ve eşit bir şekilde sağlamak olan Bakanlığınızın, Alevi Köylerine yönelik, okul yapılmaması gibi genel bir politikası mevcut mudur?” diye sordu.

HÜDA KAYA’NIN SORULARI

1. Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtük’ün, “Bu Alevi köyüne okul yaptırmam” dediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtük’ün bu ifadesi bir nefret suçu değil midir?

2. Bu tür ayrımcı ifadelerle bir çeşit nefret söyleminde bulunan Milli Eğitim Müdürü hakkında herhangi bir soruşturma başlatıl mıdır? İdari yaptırım uygulanmakta mıdır?

3. Hasar tespit raporu çıkarılmamasına rağmen okulun ağrı hasar aldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise okulun restore edilememesinin ya da yıkılmışsa yenisinin yapılmamasının gerekçeleri nerelerdir?

4. Asli görevinin, eğitimin herkese ücretsiz ve eşit bir şekilde sağlamak olan Bakanlığınızın, Alevi Köylerine yönelik, okul yapılmaması gibi genel bir politikası mevcut mudur?

5. Mevcut değilse bu tür ayrımcı ve nefret içeren irade ortaya koyan yetkililere karşı ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır ve uygulanacaktır.

6. Bakanlık olarak, benzer olayların yaşanmaması adına ve giderek yaygınlaşan kutuplaştırıcı uygulamaların ortadan kaldırılması için ne tür tedbirler almaktasınız?”