HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, “Alevilere yönelik işlenen nefret suçlarının cezasız bırakılması, suçluların cezalandırılmaması yeni nefret suçları işleyenleri de cesaretlendiriyor. Alevilerin üzerinden kirli ellerinizi çekin” dedi.

Hatimoğulları, yaptığı açıklamada, Türkiye’de siyasi otoritenin başı her sıkıştığında ya etnik ya da inanç gruplarına yönelik bir provokasyon yaptırdığını, yaptırmaya çalıştığını belirtti.

“Merkezi otorite ve onun kullanışlı aparatlarının” en rahat yöneldiği grupların başında Aleviler geldiğine dikkat çeken Hatimoğulları, şunları dile getirdi:

Alevi canlar inançlarından dolayı sürekli ötekileştiriliyor, ayrımcılığa maruz kalıyor, kitlesel katliamlara uğruyor. Maraş, Çorum, Madımak, Gazi katliamları hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor. Alevilere yönelik işlenen nefret suçlarının cezasız bırakılması, suçluların cezalandırılmaması yeni nefret suçları işleyenleri de cesaretlendiriyor.

Son zamanlarda yine Alevi yurttaşların evleri işaretlenip, duvarlarına ırkçı sözler yazılmaya ve Aleviler hedef gösterilmeye başlandı. En son 23 Ağustos 2021 Pazartesi günü Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Uçak Mahallesi’nde Alevi canların evleri işaretlenip, duvarına ‘Kızılbaş’ ifadesi yazıldığına şahit olduk. Yine 24 Ağustos 2021 Salı günü de Seyhan’ın Ova Mahallesi’nde ikamet eden bazı Alevi yurttaşların evlerine benzeri işaretlerin çizildiği görüldü. Alevi canların, Kerbela’nın yasını tuttuğu, aşure lokmalarını barış ve kardeşlik için pay ettiği şu günlerde yapılan bu saldırılar halklarımızı tedirgin etmektedir.

Yetkililerin derhal etkili bir soruşturma başlatmasını, her kim olursa olsun fail/faillerin yargılanmasının sağlanmasını ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz.