HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Naci Sönmez, HDP Milletvekili Mahmut Toğrul ve Hatay İl Yöneticilerinden oluşan bir HDP heyeti, Hatay’da orman yangınlarından zarar gören bölgeleri ziyaret etti. Bölgedeki STK’larla görüşmelerini sürdüren heyet üyeleri yangın çıkan bölgede bir basın açıklaması yaptı.

Yangınların tesadüf olmadığını belirten Tülay Hatimoğulları, "Bu yangınların çıkarılma sebeplerinin ciddi bir biçimde araştırılması gerektiğini ifade etmiştik. Türkiye’nin dört bir tarafında ormanları sabote ederek yakanlar şunu bilmeli ki, onlara zarar vererek maden şirketlerine yer açmaya çalışanlar bizim ciğerlerimizi yakıyor. Maden şirketlerinin ruhsat almaya çalışmasının arifesinde bu işlerin yapılması da tesadüf değildir. Bu yangınların çıkması tesadüf değildir" dedi.

'ENGEL OLMAYANLAR BU KATLİAMIN SORUMLULARIDIR'
Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Naci Sönmez de bölgede maden şirketleri ve inşaat firmaları için alan açıldığını belirterek, şunları ifade etti:

"Bugün Hatay’daki dün Cudi’deki, Dersim’deki yurdun değişik yerlerindeki bu orman yangınlarının sıradan yangınlar olmadığını düşünüyoruz. Kapitalist şirketler, maden şirketleri, doğayı tahrip eden şirket ve onlara hizmet eden hükümetler bizim ülkemizde de ne yazık ki dereleri, havayı yok ettikleri gibi bütün ekosistemi yok ettikleri gibi bu yangınlarla da yeni rant alanları açmayı hedefliyorlar. Maden şirketleri için, inşaat şirketleri için alan açıyorlar.

Bunu büyük bir manipülasyon olarak da yapıyorlar. Sanki burada başka bir müdahale varmış gibi bir algı yaratarak, “bir terör eylemi” algısı yaratarak Türkiye kamuoyunun dikkatini başka yere çekmeye çalışıyorlar. Evet, bu ormanların yok edilmesine göz yumanlar bir terör eylemi gerçekleştiriyorlar. Doğaya karşı gerçekleşen de bir terör eylemidir. Burayı koruyamayan, gerekli önlemleri almayan, özellikle de bu imarlaşma olayına engel olmayanlar bugün doğan sonucun, bu katliamın sorumlularıdır."

'HDP OLARAK PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'
HDP olarak bu doğa katliamlarının sorumlularından hesap soracaklarını vurgulayan Sönmez, "HDP olarak bu olayın peşinde olacağız. Gerek sokak ayağında gerekse Meclis ayağında işin takipçisi olacağız. Yaşamımıza sahip çıkacağız, yüreği yanan insanların yoksullukla pençeleşirken bir de böyle bir yok oluşla karşı karşıya kalmalarına seyirci kalmayacağız. Dayanışma duygularımızı paylaştığımız gibi desteklerimizi de sunacağız. Buradan bütün Türkiye’ye, HDP olarak bu doğa katliamlarının sorumlularından hesap soracağımızı ilan ediyoruz" açıklamasında bulundu.