HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve kurmaylarının HDP’yi hedef gösteren açıklamalarıyla ilgili “Şu anda Semih Yalçın’ın yaptığı uluslararası ceza hukukunun; soykırımı tahrik ve teşvik olarak nitelendirdiği suçlardır” dedi.

Saray ortağı MHP'nin Genel Başkanı Bahçeli, meclisin üçüncü büyük partisi HDP’yi sosyal medya hesabı üzerinden hedef aldı.

"HDP’nin kapısına açılmamak üzere kilit vurulmalıdır" açıklamasında bulunan Bahçeli, "Terörist Demirtaş ve Sorosçu Kavala hakkında karar oluşmalı, hukuken suçlu olup olmadıkları da teyit ve tescil edilmelidir" ifadelerini kullandı. Bahçeli'nin bu açıklamaları AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı hedef almasının hemen ardından yaşanması da dikkat çekti.

Bahçeli’nin sosyal medya hesabından HDP'ye yönelik söylemlerine MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'da paylaşımda bulundu. Yalçın, HDP’yi PKK ile eş tutarak "HDP/ PKK halk düşmanıdır, tabiat ve insanlık düşmanıdır. Terör örgütü HDP/PKK kamilen itlafı gereken bir siyasi haşere sürüsüdür. Ağızları kapatılması gereken kravatlı mazbatalı güruhtur" söylemlerinde bulundu.

AKP İLE MHP'NİN FARKI YOK
Mithat Sancar, MHP’den gelen bu saldırılara yönelik nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı.

"AKP ile MHP’nin birbirinden geri kalır yanı yok” diyen Sancar, “Mesele, iktidarın bir bütün olarak sıkıntı yaşıyor olmasıdır. Hem oy kaybediyorlar hem de toplumsal rızaları onayları kalmadı. Bu sıkışmışlığı aşmak için bir şeyler yapma ihtiyacı hissediyorlar. Reform söylemini de bu yüzden ortaya attılar" dedi.

YARGI İKTİDARIN KONTROLÜNDE
MHP’nin Türkiye’de yaşanan derin siyasi ve ekonomik çöküşün sorumlusu olmaktan kurtarmaya çalıştığını belirten Sancar, "Tehdit, şantaj, gerilim ve çatışma diline başvurmaktan başka çareleri kalmadı" ifadelerini kullandı.

Sancar, HDP’nin kapatılıp kapatılmayacağına dönük tartışmaların çok da üzerinde durmak istediklerini söyleyerek, "Yargı iktidarın kontrolünde. Kapatma meselesi bizim dışımızda bir mesele. İstedikleri davayı, istedikleri an açıyorlar. Her türlü hukuksal tasfiye operasyonuna dair tecrübemiz büyük. Aldırmayacağız, yolumuza devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Saray ittifakının "mafyavari operasyonlara açık hale getirme çabasında" olduğunu belirten Sancar, MHP lideri Bahçeli’nin HDP’ye mafyavari tehditlerine karşı savcıların suç duyurusunda bulunmamasının gözden kaçmamasını istedi.

HDP’nin MHP’nin bu tutumu ve söylemleri karşısında suç duyurusunda bulunacağını dile getiren Sancar; BM, Avrupa Konseyi ve uluslararası ceza hukukunun tüm organlarını harekete geçireceklerini duyurdu.

MHP'Lİ YALÇIN'IN YAPTIĞI İNSANLIK SUÇU
Sancar, MHP’li Yalçın’ın HDP’yi "itlaf edilecek haşere sürüsü" olarak nitelemesinin uluslararası hukukta "insanlık suçu" olduğunu dile getirdi.

İnsanlığa karşı suçların Türk Ceza Kanunu’nda da bir karşılığı olduğunu söyleyen Sancar, "Savcılar acilen dava açmalıdır. Biz hem Türk yargısını hem de uluslararası hukuku harekete geçireceğiz" dedi.

Saray ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Semih Yalçın hakkında Twitter’a da başvuruda bulunacaklarını dile getiren Sancar, ikilinin hesaplarının kontrol edilmesini isteyeceklerini belirtti.

KİME VE NEYE GÜVENİYORLAR
DW Türkçe’nin haberine göre Sancar, “HDP’yi itlaf edilecek haşere sürüsü” gören MHP’nin tüm HDP’li vekilleri, HDP için çalışan personeli, HDP’ye oy verenleri, 15 milyonu bulan HDP sempatizanını hedef aldığına dikkat çekti; birinin başına bir şey gelirse sorumlusunun MHP olduğunu söyledi.

Sancar “Hangi hakla, hangi cüretle. Kime ve neye güveniyorlar. Nasıl pervasızca böyle tehditlerde bulunuyorlar. Bu sorulara yanıt versinler” dedi.

Sancar, tüm siyasi ve toplumsal muhalefetin AKP ve MHP’nin "mafyavari tavrı"na karşı birleşmesini isterken, "Biz halkımıza güveniyoruz. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu ülkede zemini en sağlam parti HDP’dir" dedi. HDP’nin bölüneceğini düşünenlerin de düş gördüğünü savunan Sancar, "Anketlerde en düşük oy oranımız yüzde 11,5’tur. Dahasını halkımız biliyor zaten" dedi.

Sancar, Saray ittifakının "mafyavari tavrının", reform söylemini de boşa çıkardığını savundu. Sancar, "Çözümsüzlük batağında batıyorlar. Sistemin altında kalmamak için çok tehlikeli oyunlar oynuyorlar. Yargıya talimat veriyorlar, anayasayı çiğniyorlar. Sonra da iktidardan söz ediyorlar. Kimi kandırıyorlar" diye konuştu.