Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adayı olacağına ilişkin iddialar hakkındaki soruyu yanıtlayan Beştaş, “Bizim HDP olarak adaylık tartışmamız yok. Demokrasi ittifakını, ortak mücadele perspektifi ile geliştirme yönünde bir çalışmamız var” dedi.

UCUBE BİR MAHKEME
Gezi Parkı Davası ile Kobani Davası’ndan çıkan cezalara tepki gösteren Beştaş, kadın katilleri ve Hizbullahçıların serbest bırakıldığını söyledi. Yargı kararlarının seçim kampanyası olarak kullanıldığını kaydeden Beştaş, şunları söyledi:

Şu anda AKP MHP iktidarı seçim kampanyasını mahkeme salonlarında yürütüyor, bu çoktan başlattı. Mahkeme salonlarında bir seçim kampanyası var, Gezi Davası kararıyla Türkiye demokratik kamuoyuna muhalefete halklara bir gözdağı verildi bu da seçim kampanyasının önemli ayaklarından biriydi, STK’ların muhalefetin ve halkın taleplerinin özgürce ifade etmelerinin artık mümkün olamayacağını kendilerince mesaj olarak verdiler. Ucube bir mahkeme kararıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıla varan cezalar verildi. Şu anda cezaevlerinde tutuluyor aktivistler.”

Gezi tutuklularını ziyaret ettim ve onların selamlarını kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde haklı olduklarını bu davanın mesnetsiz ve siyasi dava olduğunu bizlerle paylaştılar, biz de bunu çok yakından biliyoruz. Gezi ile Kobani Davası arasında doğrudan bir bağlantı var. Gezi ile Türkiye kamuoyuna Türkiye demokratik muhalefetine halkta mesaj veriliyor, Kobani Davası ile de Kürt halkına mesaj veriliyor. Kobani Davası ile ne deniliyor? Kürtler demokratik hak ve özgürlüklerini kullanamazlar. IŞİD katliamlarına karşı ses çıkaramazsınız diyorlar. Kobani’de IŞİD yenilgisinin peşine 8 yıl sonra düşmüş durumdalar. Arkadaşlarımız her duruşmada AKP’nin MHP ile birlikte politikalarını yargılamaya devam ediyor

SEÇİME GİDERAYAK BİR ACELELERİ VAR
Beştaş “Öyle bir acele ediyorlar ki. Yani diyeceksiniz sanki Türkiye’de yargı o kadar hızlı yürüyor ki, adil demokratik bir yargılama var diye düşünebilir ama buna böyle bir umuda kapılmayın. Bu ülke katilleri serbest bırakılıyor, kadın katilleri, çeteler her gün serbest bırakılıyor. Hizbullahçılar 18 hükümlü serbest bırakıldı. Müebbet hapis cezaları almışlardı. Şimdi mafya babaları katiller, kadın katilleri ellerini kollarını sallayarak dışarıda cirit atıyor ama siyasetçiler içeride ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorlar. Neymiş demokratik protesto hakkı için bir tweet atmışlar. Bir tweet atmışlar başka hiçbir gerekçe yok. Bu da işte nasıl bir siyasi yaklaşım olduğunu ortaya koyuyor. Açıkçası Kobani kumpas davasında bir acele olduğunu görüyoruz, bu belge o acelenin resmidir. Gezide de acele ettiler. Bir ceza verdiler ve Erdoğan çıkıp dedi ki artık iş bitti. Yargı kararını verdi, Kobani’de de bunu söylemek istiyorlar. Seçime giderayak bir aceleleri var. Çünkü seçim kampanyalarında kullanacakları verilere ve davalara ihtiyaçları var. Bunlardan biri de Kobani davasıdır” diye konuşmasına devam etti.

Beştaş’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

TÜRKİYE ŞANTAJ YAPIYOR

Biliyorsunuz İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olması konusunda Türkiye’nin vetosu var ve gerekçe olarak Suriye Demokratik Güçlerine verdiği desteği kesmelerini istiyorlar. Günlerdir iktidar bunu yapıyor, burada kalmıyor. Bu taleplerin yanında İran Kürtlerinden bir kadın İsveçli bir parlamenter var, ismini vermeyeyim. Türkiye’ye iade edin diyorlar. Bu kadın Türkiyeli değil, Türkiye’de yaşamamış Türkiye ile hiçbir bağı yok, bir İsveç milletvekili sadece Kürt olması ve AKP’yi eleştirmesi sebebiyle terörist muamelesi görüyor.

AKP içerde hepimizi, bütün muhalefeti ‘terörist’ ilan etti. Yetmedi küresel olarak Kürt haklarını temel özgürlüklerini savunan herkesi terörist ilan etmeye çalışıyor, bu konuda hızla ilerliyor. Mesela Ragıp Zarakolu var. Türkiye yayıncılığına önemli katkılar sağlamış önemli bir yayıncı ve aydın. Hakkındaki iddiaların tamamı düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında Ragıp Zarakolu’nun iadesi isteniyor. Dünyanın gözünün içine baka baka ben düşünce ve ifade özgürlüğünü tanımıyorum, bir yayıncıyı ve aydını bana iade edin diyor.

HDP olarak ABD’yi İsveç’i Finlandiya’nın ve diğer devletlerinin yaklaşımlarını yakından izliyoruz. Afrin’den Haseke’ye, Amed’den, Şengal’e kadar Kürt halkının büyük bedeller ödeyerek elde ettikleri kazanımlarını pazarlık konusu yapmaya çalışıyor. Biz İsveç ve Finlandiya’ya yaklaşımının aslında Kürt meselesinin içeride çözülmeden bunun küresel bir mesele haline geldiğinin farkındayız. İçeride Kürt karşıtlığının ve Kürt düşmanlığının dünyaya yayılması için büyük bir çaba var. Kürt meselesi Suriye ve Türkiye’de iç içe geçmiş, NATO’yu ve diğer uluslararası kurumları bu konuda şantaj yaparak dize getirmeye çalışan bir Türkiye var.

BEYAZ TOROS BİTTİ ŞİMDİ TOPAL OSMAN
Giresun Valiliği Lice’de Off Road Festivaline katılmış. Giresun Valiliği’nin otobüsünün üzerinde elinde silahlı Topal Osman fotoğrafı ve “Giresun size yeter” sloganı yazıyor. Yargı yetmedi, mahkeme salonları yetmedi, Topal Osman’ı da seçim kampanyasında malzeme yapıyorlar. Çürüyen yozlaşan bir iktidarın sığındığı son limanı Kürt katliamı, Pontus, Rum ve Ermeni katliamlarında yer alan Topal Osman’a sığınmak oldu. Lice’de silahlı ve mesaj içerikli Topal Osman fotosu dolaştırmak Kürtlere gözdağı vermek değil de nedir? Bu açık bir soykırım tehdidi değil midir? Halkların hafızasına saldırı değil midir? Beyaz Torosları bitirdik diyenleri şimdi Topal Osmanlı otobüslerle gözdağı veriyor. Haddinizi bilin ya ne olduğu belli olan birini Valilik onayıyla Diyarbakır’da göndermek Kürt düşmanlığının nerelere vardığını gösteriyor.

Resmi makamlarca bir tehdit sokaklarda dolaştırılıyor, bunu yapanlar ve buna izin verenlerin derhal görevden alınmaları gerekiyor. Kürt düşmanı değiliz diyorlar ya bu sorularımıza bir cevap verin. Topal Osman’ın ne işi var Diyarbakır sokaklarında son çırpınışla böyle çete tehditleri yapmak sizin için olağanlaşmış ve rutin bir siyaset olabilir ama bizim görevimiz sizin bu çetevari siyasetinizle mücadele etmektir. Ne Lice ne de Diyarbakır böyle kirli provokasyonlara izin vermedi, vermeyecektir. Bunu iyi bilin! Cevabı Newroz’da almıştınız almaya devam edeceksiniz milyonlarca insandan. Topal Osman’ınızla, SADAT’ınızla da çetelerinizle de IŞİD’lilerinizle de kendinizi kurtaramayacaksınız. İktidarda topal ördek durumuna düşünce Topal Osman’a sarıldınız Allah akıl fikir versin.

 DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

Yeni ekonomi modeli diye bir şey kalmadı. Açıkçası biz dolar kurunun olası olarak 20 TL olması durumundan söz ederken felaket tellallığı yapmıyoruz. Burada düzenli planlı adım adım uygulanan bir Türkiye’yi batırma projesi yoksa Merkez Bankasının perşembe günü vereceği karar bellidir. FED yüzde 8 enflasyon için 40 yıl sonra ciddi faiz artırıyor. İngiltere Merkez Bankası enflasyonu dizginlemek için faiz artırıyor, Mısır Merkez Bankası, Meksika Merkez Bankası faiz artıyor. Türkiye’de bostan korkuluğu gibi faiz sebep enflasyon sonuç tekerlemesine takılı kalmış AKP saymanlığı halini almış bir MB var. Göz göre göre rezil bir teori, iğrenç hırs ve inat uğruna yüzde 15 civarında olan enflasyon yüzde 70’lere çıkarıldı. TÜİK rakamları bile rekor kırdı. Artık bu halkın dayanacak gücü kalmadı. Açlık yoksulluk almış başını gidiyor.

ÖĞRENCİLER YARI AÇ YARI TOK

Öğrencilerle ilgili vahim gelişmeler yarı aç yarı tok bir duruma mahkum ediliyorlar. Bu durumda emin diğer vekillerde mektup alıyorlardır. Ben bana gelen mektubu paylaşmak istiyorum. Gençlerin ne yaşadığını göstermek için. Bir tanesini paylaşacağım; ‘Sayın Başkanım merhaba ben Türkiye’de öğrenciyim, Sakarya ve İstanbul’da sırf HDP’li olmam ve Kürt kimliğim nedeniyle öğrencilerin benim ve ailemin üzerindeki ırkçı söylemleri ve baskılar sebebiyle Kanada’ya öğrenci vizesi alarak geldim. Burada iltica başvurusu yapıp hayatımı burada sürdürmek istiyorum.

Öğrenciler yurt bulamıyor kira ödeyemiyor bir aç bir tok yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor. Kendilerine şunu söylüyorum umudumuzu kaybetmiyoruz sesinizi duyuyoruz içinde bulunduğunuz cendereyi gayet iyi biliyoruz. Biliyoruz ki birlikte değiştireceğiz. Sizin coşkunuz ve enerjiniz bu karabasanın üstesinden gelecektir. Enseyi karartmayın, haramilerin saltanatını alt üst edeceğiz.

BOZDAĞ’A GÖNDERME

Sayın Bozdağ’a kötü bir haberim var boş tweet henüz atılamıyor. Yani twitte mutlaka bir nokta, harf, kelime cümle kurmanız gerekiyor. Galiba danışmanları kendisini yanıltmış bir an önce danışmanlarıyla bir görüşme yapsın” dedi.

KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI 
 

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı hakkında bir bilgim yok, sizden duydum. Biz CHP içinde siyaset yürütmüyoruz, biz ayrı bir partiyiz, kendi mesaj, mail sistemimiz ayrı. Böyle bir bilgiden bi haberim. Yani Genel Başkanın böyle bir paylaşım yapması çok mantıklı gelmiyor. Bunu toplantıda konuşurlar neden paylaşsın. Benim aklıma yatmadı bu ilk bölüm.

İkinci bölüm ise evet biz de Maltepe mitinginde adaylık ilanı oldu, çokça yorum yapılıyor. Bu kanallarda sürekli adaylık tartışması yaptırılıyor. Ben bunun altında yatan en önemli sebebin halkın yaşadıklarının unutulmasının istenmesi olarak görüyorum. Bizim HDP olarak adaylık tartışmamız yok. Demokrasi ittifakını, ortak mücadele perspektifi ile geliştirme yönünde bir çalışmamız var. Biz bir deklarasyon açıklamıştık, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, deklarasyonda açıkladığımız ilkeler çerçevesinde tartışmaya açık olduğumuzu ifade etmiştir.