Hastalara kötü muamele yapıldığı belirtilen Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) yetkileri rapor hazırladı. 

Raporda, hastaları darp ettiği belirtilen hemşire, sağlık memuru ve temizlik görevlisi 11 personel hakkında yapılan incelemelerin ardından hastane yönetiminin işlem başlatmayarak sadece ihtarda bulunduğu belirtildi.

BirGün’de yer alan habere göre söz konusu 11 personelin yanında dört iddianın asılsız olduğu ifadeleri yer alırken, inceleme yapan TİHEK heyeti, işkence ve kötü muamele iddiaları söz konusu olduğunda derhal adli süreçlerin başlatılması, ayrıca, yapılan idari tahkikat sonucu böylesi muamelede bulunduğu tespit edilen personelin görevine son verilmesi veya iş akdinin sonlandırılması gerektiğini de vurguladı.

Raporda yer alan bir hastanın ise darp edilip edilmediği kameraların kör noktası nedeniyle tespit edilemediği, “Hastanın darp edildiğini söylediği yerdeki kamera görüntülerinde, hastanın servis girişinden yemekhaneye doğru gittiği ve o sırada yemekhanenin ortasında iki temizlik personeli olduğu görülmüştür. Hasta kamera açısı içerisine girmediği için hastanın yemekhane içerisindeki hareketleri görülememiştir. Açıklanan nedenlerle, hastanın darp edilip edilmediği tespit edilememiştir” sözleriyle anlatıldı.

Raporda, hastanenin personel durumuna ilişkin de “Hem hekim sayısının çok az olması hem de hekimlerin kurum dışında görevlendirilmesi sonucu özellikle psikiyatrist sayısının verilen görevler için yetersiz olduğu kanaatine varılmıştır” denilerek şu ifadelere yer verildi: “Hastanede 317 hasta olmasına rağmen, idari görevler yapanlar dahil, yalnızca 10 psikiyatrist ve 8 psikolog olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca psikiyatristler, hastane dışında pek çok görevi de yürütmektedir. Bu kapsamda, psikiyatrist ve psikolog sayısının yetersiz olduğu ve ivedi olarak arttırılması gerektiği değerlendirilmektedir.”