İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F Oturumu eyleminin 444’üncü haftasında Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Semire Direkçi’nin durumuna dikkati çekti. Açıklama, Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirildi. 
 
Açıklama yapan komisyon üyesi Mehmet Acettin Kovid-19 salgını karşısında alınan tüm önlemlere rağmen vaka sayısı ve ölümlerin her geçen gün arttığını belirterek, “Bu tehlikeli gidişat, hapishanelerin özgün koşulları ve alınmayan önlemler nedeniyle mahpuslar için toplu ölüm riskini gündeme getirmiş bulunmaktadır” dedi. 
 
TUTUKLULAR SAVUNMASIZ!
MA'da yer alan habere göre; Cezaevlerinde vaka sayılarının da giderek arttığına dikkati çeken Acettin, “Tedaviye erişimin neredeyse durma noktasına gelmesi, beslenme ve hijyen imkanlarının yetersizliği yanında önlem adı altında aile görüşleri kısıtlanarak, sosyal alanların kullanımı yasaklanarak, kitap, gazete ve dergilere sınırlama getirilerek, bu ve benzeri uygulamalarla hak gaspları meşrulaştırılmakta, mahpusun dışarı ile bağı kopartılarak tecrit derinleştirilmekte, mahpus yalnızlaştırılarak sosyal dayanışmadan mahrum ve savunmasız bırakılmaktadır. Nitekim pandemi ve yukarıda belirttiğimiz sorunlar nedeniyle ölüm riski ile burun buruna yaşamak zorunda kalan ağır hasta mahpuslardan 75 yaşındaki Takiyettin Özkahraman 19 Eylül günü ve 76 yaşındaki Ali Boçnak 23 Eylül günü Patnos L Tipi Hapishanesinde yaşamlarını yitirmiş bulunmaktadır. Bu nedenle ileri yaşlarına ve ağır hastalıklarına rağmen pandemi koşullarının yarattığı ağır risk görmezden gelinerek hapiste tutulan bütün mahpusların derhal serbest bırakılmaları çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.
 
DİREKÇİ: SESİMİ DUYUN
 Hasta tutuklu Semire Direkçi’nin 23 yıldır cezaevinde tutulduğuna vurgu yapan Acettin, Direkçi’nin kendilerine gönderdiği mektupta “Pandemi var diye ameliyatımı yapmıyorlar. Çok şiddetli ağrılarım oluyor. Ağrılarım için Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürüyorlar. Götürürken çift kelepçe takıyorlar. Cezaevine geri getirdiklerinde karantina odasına koyuyorlar. Tek başıma kendime bakamadığım için orada çok zorluk çekiyorum. Harekete geçmek için ölmemi mi bekliyorsunuz? Sesimizi duyun” diye seslendiğini kaydetti.
 
TOPLUMSAL DUYARLILIK
 Diyarbakır T Tipi Kadın Cezaevi'nde tutulan Semire Direkçi’nin yüksek tansiyon hastası olduğunu ifade eden Acettin, “Yine ileri derecede görme sorunu var. Yaralanmaya bağlı yaşadığı bağırsak sorunları nedeniyle yaşamını tek başına sürdüremez hale gelmiş bulunuyor. 2019 yılında yapılan bir ameliyatla tedavi amacıyla altı aylığına dışarı alınan bağırsaklarının içeriye alınması gerekiyor ama pandemi gerekçe gösterilerek bu ameliyatı yapılmıyor. Direkçi, tedavi, hijyen ve özel beslenme imkanları yetersiz hapishane koşullarında yaşamaya zorlanıyor. Geçen hafta kendisini ziyaret eden avukatlarının aktarımıza göre; Semire Direkçi ağır risk altında tek başına yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Gittikçe direnci zayıflayan Direkçi’nin tedavisi için yetkililerin acilen gerekli adımları atmasına ve toplumsal duyarlılığa ihtiyaç var” diye konuştu.